booked.net
 
 

 

Damat

 Hazine yardımı ulufe midir..!! - 08/02/2018





Orhan Kurt
E-Posta
Akp ve Mhp seçim ittifakı ile ilgili görüşmeleri sürdürüyorlar, kamuoyuna yansıyan açıklamadan anlaşıldığına göre, Mhp'nin hazine yardımından yararlandırılması için formül aranıyormuş.
Partilere hazine yardımı, 1965 tarihli 648 sayılı SPK ile , siyasi gündeme girdi. Birçok defa değişikliğe uğradı, son olarak 2820 sayılı SPK'da yapılan değişiklikle, genel seçimde oy oranı barajı, %10'dan %7'ye indirildi.
2002 genel seçimlerinde, TBMM'de temsil hakkı kazanamamasına rağmen, Genç Parti, %7 barajının nimetinden, hazine yardımı alarak yararlandı.
Seçim sürecinde, pilav üstü döner , ayran ikramı ve şarkı, türkü konserleri ile, oy alırken, yaptığı harcamaları çıkardı, ne için seçimlere girdiği anlaşılmadığı gibi, ortadan kaybolması nedeni de anlaşılamadı. 2002 genel seçimlerinde; Mhp ile Dyp nin az farkla baraj altında kalması olarak fonksiyon ifa etti gibi görünüyor. Akp'nin, %34 oy oranı ile TBMM'de %65 temsil gücü kazanmasına vesile oldu.
Mhp, ile ilgili kamuoyu sinyalleri, baraja takılabileceği ihtimalini ortaya koyuyor. Bu nedenle , hem mecliste temsili hem de hazine yardımı alması için tedbir alınıyor. Siyasi etik olarak karşılığı nedir, tam anlaşılamıyor ama, çift kaymaklı kadayıf tabiri uygun düşüyor..
Anayasa Mahkemesi, eşitsizlik yarattığı gerekçesi ile açılan, hazine yardımı şartı, oy oranının iptali davasında, milli iradenin oluşmasındaki kamu yararına atıfta bulunmuş;
" Seçimlere katılabilme koşullarını sağlayamayan ve seçimlere katıldığı halde aldığı oyla yeterli oranda seçmen kitlesinin güvenini kazanamadığı anlaşılan bir siyasi partinin, milli iradenin oluşmasına, daha büyük seçmenin güvenini kazanan güçlü partiler gibi katkıda bulunacağı düşünülemez, dava konusu düzenlemeyle, partiler arasında bir ayırım yapılmamış, büyüklük ve güçlerine göre sağladıkları kamu yararı göz önünde tutularak farklı davranılmıştır. Bu durum Anayasa'nın 10. maddesine (eşitlik) aykırı değildir .." gerekçesi, ile düzenlemeyi Anayasaya uygun bulmuştur.
Milli irade, ve oluşmasındaki katkının kamu yararı açısından gözetilmesi gerekirken, kurulmaya çalışılan seçim ittifakının, SPK'yı ve Anayasa Mahkemesi içtihadını muvazaa yolu ile dolanmak amacı taşıdığı ve hukuki meşruiyetinin tartışmalı olduğu açıktır.
Hazine yardımı, milli iradeye dayanmak zorundadır ve seçim ortaklıkları ile dağıtılacak ulufe değildir.


Orhan Kurt


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.