booked.net
 
 

 

Damat

 Kılıçdaroğluna tazminat cezası'nın hukuki analizi..!! - 08/06/2018





İsmail Canıtez
E-Posta
Ana Muhalefet lideri, Cumhurbaşkanı ve yakınları hakkında " ticari kazanç" iddialarında bulundu, belgelendirdi, belgelerin ve olguların doğruluğu inkar edilmedi, sadece, iddia konusu meblağın, yurt dışına değil, yurt içine transfer edildiği savunması yapıldı..
Cumhurbaşkanı, manevi tazminat davası açtı ve mahkeme 197 .000 tl gibi yüksek bir meblağa hükmetti..
Hukuk Genel Kurulunun 23.06.2004 tarihli kararında, manevi tazminat tutarı ve şartları bakımkından uyulması gereken normatif değerler belirlenmiş olup, Yargıtay Hukuk Genel kurulu, 11.04.2018 tarihli konu ile ilgili yeni kararında , bu ölçütlere vurgu yapmaktadır..
Bu karar doğrultusunda,- ki, mahkemeler de bu kriterleri gözetme yükümlülüğü vardır-
Manevi tazminat tutarını belirleme görevi hakimin takdirine bırakılmış olsa da, hakim bu hakkını kullanırken, ülkenin ekonomik koşulları, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, paranın satın alma gücü, tarafların kusur durumunu nazara almak zorundadır..
Hakim,belirlemeyi yaparken özel hallleri de göz önüne almak durumunda olup bu tutar adalete uygun olmalıdır..
Bu para tutarı aslında ne tazminat ne de cezadır..çünkü, mamelek hukukuna dair bir zararın karşılanması amacını taşımamaktadır, zarara uğradığını iddia eden kişi ve kişilerde bir huzur duygusu uyandırma ve ruhi ızdırabını dindirilmesi amacı öne çıkmaktadır ve bu nedenle de tazminata benzer bir fonksiyon taşımaktadır..
Bu nedenle, manevi tazminat tutarı, elde edilmek istenen tatmin duygusuna ulaşmak için gerekli olan kadar olmalıdır..
Sonuç olarak, hak ve nesafete göre kullanılması gereken bir takdir hakkı, manevi tazminatın kararının gerekçesinin temelini teşkil etmektelidir...
Ticaretin yapıldığı, paranın transfer edilmiş olması gibi, iddianın özünü teşkil eden olgular inkar edilmemiş sadece, ticari kazancın, yurt dışına transfer edilmeyip, yurt içinde hesaplara geçtiği savunması yapılmıştır.
Mahkeme tarafından, bu gerçeklere rağmen, Cumhurbaşkanının ve yakınlarının, manevi anlamda zarara uğradığı hükmüne varılması, YHGK emsal kararları bakımından, içtihad istikrarına uygunluk taşımamaktadır..


İsmail Canıtez


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.