booked.net
 
 

 

Damat

 Gel tezkere, gel tezkere bitsin bu gurbet , - 04/03/2020





Kemal Kerimoğlu
E-Posta
Bu tezkere başka tezkere derken ,Esmeray'ı ve Şehitlerimizi rahmetle analım, Allah Rahmet eylesin.
TBMM , İdlib faciası hakkında gizli oturumunda bilgilendirildi..
Bilgilendirmeyi, yeni rejimin alameti farikası ," tek kişilik yürütmenin başı olan" Cumhurbaşkanı değil, maiyet memurları yaptı..
Cumhurbaşkanı, TBMM'ni kendi seviyesinde bir muhatap olarak kabul etmiyor, aynı zamanda genel başkanı olduğu partisi aracılığı ile- "ihtiyaca binaen" yasama ve Cumhurbaşkanlığı tasarrufları hakkında anayasal bir enstrüman olarak kullanıyor...
TBMM, giderek çuval boyutlarına gelen torba kanunlarla, bir nevi "yasama eyleşmesi/keyfi" yapıyor, ..
Yasama geleneği ve norm kalitesi bakımından, gün be gün, fonksiyon kaybına uğrayan bir meclis gerçeği ile karşı karşıyayız.
Gizli oturumda gündem konusu oldu mu bilinmez ama , askere yurt dışı operasyon imkanı veren ,1231 sayılı ve 08/10/2019 tarihli ve 1 yıl süreli tezkere, İdlib'te yaşanmakta olan son gelişmeler ,ile konusu itibarı ile, kadük ve yetersiz hale gelmiş bulunuyor.
08/10/2019 tarihli ve 1 yıl süreli mezkur tezkere;
ağırlıklı olarak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf ve kitlesel göç gibi muhtemele risklere karşı, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek takdir hudutları dahilinde kullanılmak üzere karar altına alınmıştır.
İdlib mücavir alanında cereyan eden çatışmalar, bugün , tezkere konusu kuvvet kullanımı boyutlarını aşmış ve "Tezkere'de zikredilmeyen- Suriye rejimi ile bir savaş durumuna evrilmiştir.....
Tezkere amacı bakımından,, Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne de vurgu yapmakta ve Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyinin aynı doğrultudaki kararlarına da atıfta bulunmaktadır. İdlib'te yaşananlar ve yapılan askeri mukabeleler nazara alınınca, Suriye bakımından- bu amacın ortadan kalktığını kabul zorunluluğu bulunmaktadır.
Bir başka deyişle, tezkere amacı bakımından kadük kalmıştır.
Bugün itibarı ile; Birleşmiş Milletler üyesi bir devletin topraklarında , söz konusu devlet ile bir savaş hali söz konusudur.
Birleşmiş Milletler şartı ; "tüm üyelerin, herhangi bir başka devletin toprak bütünlüğü ve siyasal bağımsızlığına karşı , BM amacı ile bağdaşmayacak biçimde kuvvet kullanmayı yasaklamaktadır.
BM şartı gereği; Suriye topraklarında askeri harekat ancak , meşru müdafaa ve Güvenlik Konseyi kararı ile mümkün olup, her iki şart da hali hazırda bulunmamaktadır..
1231 Sayılı son tezkere amacı ve içeriği bakımından mevcut sıcak çatışma veya Cumhurbaşkanının deyimi ile bir "savaş" hali bakımından yetersiz kalmakta, bugünkü duruma göre yenilenmesi gerekmektedir.
TBMM'nin yeni şartlara ve BM hukukuna uygun bir tezkereyi görüşmek üzere toplanmasının aciliyeti, , gizli oturumlarda , kahvehane kıvamındaki bilgilendirmelerden daha önemli hale gelmiştir..


Kemal Kerimoğlu


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.