booked.net
 
 

 

Damat

 Cuma Namazı ve Kandillerde Camiler, Mescitler kapalı..!! - 20/03/2020





Ceyda Kazancı
E-Posta
Diyanet İşleri başkanlığı İl Müftülüklerine yazı göndererek , Cuma Namazları ve Kandil Geceleri , mescitler ve camilerin kapalı tutulması ve Cuma Sela'sı okunmaması talimatı verdi..
İslam'ın bu toprakları şereflendirmesinden bu yana, ilk defa , 21/03/2020 günü cuma namazı eda edilmeyecek.
Cumhuriyet siyasi tarihinde, 1939-1946 İkinci Dünya Savaşının yakıcı günlerinde bazı camilerin, savaş şartları gereği, ibadet dışı maksatlarla kullanılması,- tak parti dönemi ile ilgili- en çok istismar edilen konularından biridir.
Bazı camilerin ibadete kapatılması yanında, ülke sathında cuma namazlarında bir kısıtlama olmadığı da- bir başka dönem gerçeğidir.
Bir başka deyişle , hiçbir şartta bütün yurt sathında, ne Osmanlı ne de Cumhuriyet dönemlerinde, Cuma Sela'larının okunmadığı bir dönem olmamıştır.
93 Harbi (1877/78) olarak bilinen bozgun döneminde de bazı camiler -göç edenleri korumak için için- barınak olarak kullanılmış olmasına rağmen, Selalar susmamıştı.
Büyük savaşların/ kırımların yapamadığını genleri belirsiz bir virüs yaptı ve bugünkü cuma ( 21.03.2020) , ibadet yerleri , kandil gecelerini de içine alacak bir zaman dilimi için kapandı ve tarihe not düşüldü, artık kimse , falanca tarihte falanca parti/kişi camileri kapattı- ucuz siyasi propagandasını yapamayacak., yapmaya kalkanların önüne, 21 Mart Cuması konulacak..!!
Cuma namazları ve Kandillerde, cami ve mescitlerin kapatılmasının, -İslam dininin bütün nimetlerini siyasette kullanmakta beis görmeyen- bir iktidar döneminde yapılması da, Tarihin bir başka ironisi...


Ceyda Kazancı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.