booked.net
 
 

 

Damat

 65 Yaş Yolun neresi? - 25/03/2020





Gülay Hancı
E-Posta
Karar vericileri, salgına karşı bulduğu tedbirlerden biri olan, 65 yaş üstü olanlara sokak yasağı- uygulaması tepki toplamaya başladı..
Hangi aklı evvel , hangi ölçüye ve veriye göre , yaşlılık için eşik değer olarak 65 sayı tespitini yaptı ise , baltayı taşa vurmuş gibi gözüküyor....
Sokağa çıkmayın demek, mefhumu muhalifinden "ıskartaya çıktınız" demek..!!
Her ne kadar "yaşlıları koruyoruz" gerekçesi ile pazarlanıyorsa da, 65 yaş ve üstünü , dolaylı ve zımni olarak fiilen ve fiziki olarak "hacir" altına almakla eşdeğer bir tedbir uygulamada..
Yaşlılar, 65 yaşına gelince idrak kaybına mı uğruyorlar da kendi sağlıklarını düşünemiyorlar sorusuna hangi bir aklı evvel makul cevap verebilir..?? ..!!
Bu yaş tahditleri, her konuda, keyfilik ve indilik( subjectif değerleme) içerir, 64 yıl ve 11 ay, yaş almış bir kişi ile, 65 yaş almış kişi arasında , fiziki ve mental kabiliyetler bakımından , - eve tıkılmayı- gerektirecek mahiyette nasıl bir bir fark gözetilebilir ve ölçüsü nedir, ?..?.. !!,..
Bu konular, ancak Adlı Tıp ihtisas Komisyonlarının çözebileceği mahiyette kritik ve komplike mahiyet taşırlar, velev ki, adı geçen kurullardan sadır olsa da, çıkan raporlar dahi tartışmayı bitirmez, itirazı muciptir...
Türkiye'de ortalama yaşam süresi 78 yaş sınırına ulaştı ve giderek de artıyor..
Cahit Sıtkı Tarancı, "Yaş Otuz beş Yolun Yarısı Eder" şiiri ile neredeyse 75- yıl önce- 1946'da ödül aldı.. Bugün "yaş 65" sonun başlangıcı gibi algılanıyor..
65 Yaş ve üstü , günlük hayatta , ağırlıklı olarak mübrem ihtiyaçlar , biraz da hava almak için sokağa çıkar, bütün gün yollarda sürtecek halleri yok..
Putin, 68 yaşında, Moskova yakınlarındaki "salgın" hastahanesini ziyaret etti, enfekte hastalara moral verdi.. "dana dişi gibi" gayet sağlıklı görünüyor..
Bizde, muhteremler, kabine toplantılarını da digital araçlarla yapmaya başladılar, yüksek koruma altındalar , bazıları sadece tweet ortamında arz-ı endam ediyor...
65 yaş ve üstündeki "sade vatandaşları" , çoluk çocuğun oyuncağı yapmadan önce veya yaptıktan sonra "telafi babından" nezaketen de olsa ,bir kere daha düşünmek zamanıdır..


Gülay Hancı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.