booked.net
 
 

 

Damat

 23 Nisan da Tam Demokrasi ve Meclisin Önemi - 23/04/2020





Emre Gülener
E-Posta
Değerli okurlar ;

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı . Öncelikle, bu bayram herkese ve tüm Dünya çocuklarına, kutlu olsun . Çünkü Atatürk, bu bayramı, sadece Türk çocuklarına değil tüm Dünya çocuklarına armağan etmiştir . Heyeti temsili-ye den Meclisi Mebusana ilaveten, Büyük Millet Meclisine , oradan , 1921 de Türkiye kelimesi eklenerek ,bu yüce kuruma , Türkiye Büyük Millet Meclisi dendi .
Meclis, harp ve işgal yılarında, Anadolu nun temsilcileri ile oluşturulmuştur. Kurulmuştur .İşgale ve vatan topraklarının savunulmasında ,kurtarılmasında, kurtuluş savaşında, önemli rol üstlenmiştir.İlk TBMM hükümeti Mustafa Kemal Paşa Başkanlığında 3 mayıs 1920 de kurulmuştur .meclis artık Gazi meclistir .
Bu yıl, 100. yılını kutladığımız, ‘’Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Sadece Milletin’’ olduğu nun , ve hiçbir kişiye , makama devredilemeyeceğinin ,teminatı olan, TBMM de 27. yasama dönemini yaşıyoruz . Meclis 1946 yılına kadar, yani 8. Yasama dönemine kadar, tek siyasi parti ile temsil edilmiştir. 21 temmuz 1946 seçimleri, Türkiye tarihindeki ilk, çok partili hayata geçtiğimiz seçimdir. Demokrasimiz açısından ve mecliste her görüşün, siyasi fikrin, temsil edilebilmesi açısından, çok önemlidir. Açık oy gizli sayım ve çoğunluk sistemi esasına göre yapılmıştır. Bu seçimlerde gerek seçim sistemi , gerek temsil kabiliyeti olarak, çeşitli eleştiriler olmuştur .Yalnız eksikler ve yanlışlar olsa da demokrasi zaman içerisinde, deneme yanılma yöntemiyle, öğrenilen ve tecrübe kazanılarak geliştirilen, bir olgudur . Tam çoğulcu demokrasiye bir anda kavuşmak öyle kolay da değildir . olmamıştır da. Genç Cumhuriyet ve Meclis, çok partili hayata geçilmesi ile birlikte zaman içerisinde farklı fikirlerin görüşlerin , yeni siyasi partilerin , temsil edilmesine olanak sağlamıştır . Bu da demokratik hayata geçmemiz ile birlikte , zaman içerisinde zorlu sancılı sıkıntılı dönemler geçirmiş olsak da , Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve demokrasimizi kazançlı çıkarmıştır . Bu anlamda TBMM de 9. Dönem Milletvekillerinin belirlendiği seçim, gizli oy açık tasnif yönteminin ilk kez uygulandığı, 14 mayıs 1950 seçimleri, Türkiye tarihinin ilk demokratik seçimi olarak kabul edilir. Meclis 11. Yasama Döneminde, 27 Mayıs 1960 da, askeri darbe ile kapatılmıştır. Seçimler ve 12.Yasama Dönemi 25 Ekim 1961 de başlamıştır .12 Eylül 1980 de, yine askeri darbe olmuş, Meclis kapatılmıştır. 17. Yasama Dönemi 6 Kasım 1983 seçimleri ile başlamıştır.
Görüldüğü gibi, Meclis bu günlere, kolay gelmemiştir . Demokrasi açısından bakarsak, askeri müdahaleler, halkın özgür iradesinin, TBMM de oluşmasına, engel olmak veya değiştirmek için, yapılmış olsa da, eninde sonunda başarılı olamamıştır . Meclisin yani parlamentonun önemi, sadece bizde değil, tüm Dünyada çok fazladır ve önemlidir. İleri demokrasilerin uygulandığı tüm ülkelerde, parlamentolar ve parlamenter sistem ön plandadır .
TBMM’ in 100. Yılını kutladığımız, bugünde , halkın, milletvekilleri ile temsil edildiği ve yegane temsil edileceği yer, TBMM dir. TBMM Türk Milletinin Anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan , Türkiye Cumhuriyeti Anayasal Devlet organıdır . ‘’Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir ‘’ilkesi TBMM in varoluşunun, temel dayanağını, oluşturuyor ise, temsilcilerinin, yani milletvekillerinin seçimi ,siyasi partilerdeki belirleniş şekli, siyasi partiler ve seçim kanununda yapılacak değişiklikler ile demokratikleştirilmelidir . Meclisin kuruluş ve açılış bayramını kutluyoruz. Bu coşkuyu yaşıyoruz. Kurucuları Milli Mücadeleyi verenleri, başta , Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, saygı ve rahmetle anıyorum. Türk milleti olarak anıyoruz. Onlara şükran borçluyuz. Yalnız bu yeterli değildir. Demokrasimizi , Parlamentomuzu, Ülkemizi, siyasal hayatımızı, onların bıraktığı yerden, daha ileriye götürmeye mecburuz . Onlarında, bizden istekleri ve beklentileri de bence budur. Yönetime katılım ve halkın temsil edilebilmesi için kullanılan , siyasal ,demokratik kanalların önünü açmalıyız . Daha çok demokrasi , tam demokrasi, kuvvetler ayrılığı ilkesi ve daha fazla yetkiler ile donatılmış , Parlamento, Halkın özgür iradesi ile seçilmiş, milletvekillerinin bulunduğu bir meclis ile olacaktır.
Saygılarımla .


Emre Gülener


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.