booked.net
 
 

 

Damat

 Yargıtay Başkanı ve TBB Başkanı, sanki "tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş" - 02/09/2020





Kenan Hayırlı
E-Posta
Adli yıl açılışında Külliyedeki törende, Cumhurbaşkanı , Yargıtay Başkanı ve TBB Başkanı aynı minval üzre irad-ı nutk eylemişler, yani nutuk atmışlar.
Yargıtay Başkanı "Hukuk bağımsızlığımıza saygı duymayanlardan yargı bağımsızlığı dersi almamız mümkün değil" buyurmuş...
Anlaşıldığı kadarı ile o da, dış güçlerin yargı bağımsızlığımızın altımızı oyduğu zehabına kapılmış görünüyor.
TBB Başkanı , "...vatanımız üzerinde yüzlerce yıldır senaryolar yazılmakta ve oynanmakta, emperyalist kuklacılar ve onların oyuncuları her vesileyle Milletimiz içine nifak tohumları ekmekte..." cümleleri içeren başlangıç paragrafı ile Ege ve doğu Akdeniz'in sıcak havasını, salona taşımış..
Konuşma metni bütünü bakımından değerlendirildiğinde , külliye yazıcılarının ağırlık verdiği meseleleri öne çıkartmış olduğu anlaşılıyor..
Adli Yıl açılışları; son zamanlara kadar "yargı" sorunlarının öne çıkarıldığı zeminler olurdu, giderek, siyasetin takdirlerinin öne çıktığı protokol törenleri haline gelmeye başladı.
Mustafa Kemal Atatürk 5 Kasım 1925 tarihinde, Ankara Hukuk Mektebinin açılışında yaptığı konuşmada, iki husus üzerinden, "hukuk" kavramını öne çıkartır;
esbab-ı hukuk ve erbab-ı hukuk... ..
Esbab-ı hukukta hukukun ruhuna, erbab-ı hukukta da hukukçuların niteliklerine vurgu yapar.
Bağımsız hukuk kavramını da ecanip hukuku (ecnebilere tanınan hukuki imtiyazlar) üzerinden tanımlar ve red eder, Lozan 'da , iktisadi kapitülasyonlarla beraber yabancılara tanınan hukuki imtiyazların da kaldırılarak, bağımsız bir yargının Cumhuriyet hukukunun temelini teşkil edeceğine işaret eder..
Bugün ölçüler farklı, siyasi konjonktüre göre hala ecanip/ecnebi hukuku geçerli. Alman gazeteci, Amerikan papaz, siyasi mülahazalar ile imtiyazlı muamelelere muhatap oldular.
Yargıtay Başkanının yargı bağımsızlığından ne anladığı anlaşılamıyor ama, bilmesi gerekli. Bu iş retorikte kolaydır ama uygulamada siyaset geçerlidir, iktiza eder, ecnebiye imtiyaz tanınır, beka meselesi yargı bağımsızlığının önüne geçer.
Yargıtay Başkanı ile TBB başkanı biraz tencere/ kapak misali görüntü vermişler.
Bunlar derin konular, bu muhteremler, Külliye protokolüne riayetle iktifa etsinler, iri laflar, mahcup eder..!!!


Kenan Hayırlı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.