booked.net
 
 

 

Damat

 Helikopter ve ölü kahramanlar - 05/03/2021





Hakan Hancı
E-Posta
Cougar tipi , sicili tartışmalı bir helikoptere binen 13 kahraman ( bir sivilin de olduğu rivayet ediliyor, önceki tarifimize dahil değil, askerlerden bahsediyoruz), kazaya uğradı 11 kahramanı kaybettik, 2 tanesi yaralı,..
Bu modelin Türkiye envanterinde kaza ve saldırı sonucu toplam 39 şehidimiz var..
Cougar tipi helikopterler, alındığı 90..lı yıllardan beri sorunlar yaşamış, revizyon görmüş, amaca uygun -eksikliklerine göre- modifiye edilmiş olarak- lojistik ağırlıklı kullanılıyor..
Muharebe kabiliyeti bakımından , daha ileri olan Skorsky ler, muharip unsur olarak bölgede hizmet görüyor..
Kazaya uğrayan helikopter, katalog bilgisine göre ,- uçuş ekibi dışında 21 teçhizatlı asker taşıyabiliyor..
Bu rakam , aracın yaşı ,uçuş bölgesi fiziki şartları ve hava durumuna göre değişiklik gösteriyor, düşen helikopterin , katalog kapasitesi bakımından ne kadar elverişli olduğu bilinmiyor.
Aletli uçuş eksikliği var, görerek uçuyor (VRF), ani hava değişikliklerinin etkilerine açık,, bu değişimleri algılayacak ve "iletileri" alabilecek sistem ile donanımlı olmadığı ifade ediliyor.. (ayrıca bölgede , meteorolojik verileri sadece hava alanlarından alınabiliyor, -veri noktaları eksikliği var.)
Bu nedenlerle uçuş bölgesi ve meteorolojik şartlar bakımından- riskli uçuşlar yapmak zorunda kalıyor..
Optimum taşıma kabiliyetini test etme olanağı artık bulunmuyor, kaza kırım ekibi, kaza nedenini açıklayacak bir değerlendirme yapacak.
Söylenen, iyi havada kalkış yaptıktan sonra gerçekleşen ani hava değişikliği karşısında uçuş kabiliyetinin etkilenmiş olması..
Aralarında çok yüksek rütbeli bir komutanın da bulunduğu askeri unsurların iki helikoptere bölünerek taşınması daha güvenli olabilir miydi sorusu, üzerinde düşünmeye değer bir opsiyon olarak ortada, hiç olmazsa , bundan sonra , daha tedbirli olmak konusunda - bedeli çok pahalı ödenmiş ,bir tecrübe sayılabilir.
TSK, bu dönem, sınır ötesinde -önemli operasyon kabiliyetine erişti, bir çok bölgede eş zamanlı bayrak gösterebiliyor, her ne kadar, fetö muhabbeti yüzünden personel sayısı bakımından zaaflar husule geldiği söylense de , gücü tartışılmaz..
Hal böyleyken, kendi sınırları içinde, avucunun içi gibi bildiği bölgede ve de lojistik karakterli bir intikalde, - 15 Temmuz kalkışmasında , -kuvvet komutanları, düğünlerde halay çekerken , hainlere karşı dikilmiş bir kahramanı ve silah arkadaşlarını, hava şartları nedeniyle kaybetmek, ihmal edilemeyecek eksiklikler olduğunu gösteriyor..




Hakan Hancı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.