booked.net
 
 

 

Damat

 Yasama faaliyetlerinin on şartı - 03/06/2021





Büşra Kargülü
E-Posta
Önce MHP, Cumhuriyetin yüzüncü yılında 100 maddelik bir Anaysa taslağı ile ortaya çıktı.
Ardından -koalisyon olmadan- ittifak kankası- AKP 128 maddelik bir taslak ile zuhur etti ve iki taraf ta kendi imalatlarını, birbirlerinin tensiplerine sunacaklarını açıkladılar.
Hazırlık çalışmaları için de ,yıl başına kadar bir zaman çizelgesi öngördüler..
MHP, son anayasa hamlesinde, fiili yönetim şekline uydurma amaçlı bir değişikliği gündeme getirmiş ve bugünkü ucube yönetime ön ayak olmuştu..
Yeni Anayasa teklifleri de, ihtiyatla karşılanmayı gerektiriyor, çünkü sadece Cumhurbaşkanı için hayırlı rüya görme iddialarını sürdürüyorlar..
TBMM içinde konuşlanmış muhalefet en son 2016 yılında, Nuri Alço tarafından kandırılan bir genç kız gibi- dokunulmazlıkların bir defaya mahsus kaldırılması- gibi ucube bir gerekçeyle- tuzağa düşürülmüş ve HDP ağırlıklı olmak üzere milletvekilleri mapus damlarına düşmüştü.
Ana muhalefet lideri, "Anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz "şahsa münhasır" tamamıyla sübjektif gerekçesi ile, demokratlık yarışına girmiş ve fakat, sonuçlarından anlaşılacağı üzere, tek kişilik yarışta kaybeden meclisin masuniyeti, sonuçta da Demokrasi olmuştu..
Anayasal düzende muhalefet partisi "anayasaya aykırılığını açıkladığı" bir anayasa değişikliğine hangi gerekçe ile "evet" oyu verir, izahı mümkün değil..!!
Ana muhalefet partisinin iktidar ile beraber anayasaya aykırı ortak bir tasarrufa girmesi,"insan derisinden yapıldığı" tanım ile idealiz edilen Anayasa ve anayasacılık tarihinde müstesna yerini aldı..
Türkiye seçim virajına girdi, bu sefer ki, sıradan bir viraj değil, birileri savrulacak, ana muhalefet, kandırılma opsiyonlarını tüketti yeni anayasa da , iktidar ortaklarının geçmiş performanslarına bakılırsa, sadece seçime yönelik bir elma şekeri..
TBMM içindeki muhalefet, 2016 'da ucube değişikliğe evet diyerek, iktidarın değirmenine su taşıdı, şimdi iktidardan, TBMM müzakerelerinde bir ön şart ileri sürme hakkına sahip olması hakkaniyet ve Adalet gereği..
Muhalefet, 128 milyar dolar ile başladı, dolarla aylığa bağlanan milletvekili iddiaları ile gündemi ısık ateşte pişirmeye çalışıyor..
Bakanların ve yakınlarının şüpheli faaliyetleri , uluslararası radarlara yakalanmış gözüküyor..
Körfezin sıcak sularına bakan bir manzaradan, bir dönem organik ilişki içinde oldukları neşeli bir kabadayı, iktidar tepelerine her pazar renkli konfetiler atıyor, milyonlar izliyor..
İlgili bakanların dokunulmazlıklarını "bir defaya mahsus" kaldırarak , aklanmalarının önünü açılabilir..
İktidarın kanun fabrikası sürekli paket taşıyor, yeni bir yargı paketi yolda, paket, paket, torba torba TBMM'ni kuluçka makinesi gibi çalıştırıyorlar..
Hiç bir şey olmamış gibi-ön şartsız-iktidarın "yasama" oyununa katılmak, hak edilmemiş bir meşruiyete yol açıyor..!!


Büşra Kargülü


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.