booked.net
 
 

 

Damat

 Ortadoğu bataklığında "Balık tutmak"..!! - 12/08/2022





Esat Şanlı
E-Posta
Şam'da Emevi camiinde Cuma kılmak hevesinin ne kadar yanlış bir diplomatik hamle olduğu ortaya çıktı..
Aynı zamanda Cumhuriyet diplomasisinin temel dış politik düsturlarından olan "ortadoğu bataklığı" kavramı da günümüzde bir kez daha doğrulanmış oldu.
Esad'ı kafakola alıp Suriye'yi Türkiye'nin eyaleti gibi yönetmek planı erken deşifre oldu,
Esad Baas kültüründen geliyor, babası Hafız Esad da Baas ideolojisinin ağa babalarından, Baasçılık , Arap rönesansı veya dirilişine tekabül eder, seküler dünya görüşünü benimser. Öncü parti liderliğinde ilerici, devrimci birleşik bir Arap devletini amaçlar..
Arap milliyetçiliğini önceler, Irak, ve Suriye'nin entelektüelleri tarafından teorize edilmiştir..
Özetle orta doğu, hafife alınacak , fırın açıp, Ptt kurup ,dışardan kaymakam atanarak, "franchise" modeli ile müdahil olunacak bir bölge değildir.
İktidar, seçim arefesinde, 30 km'lik bir alanı babasının tarlası gibi sürüp, seçim hasadı yapmak istedi ama bölgenin yeni ağa babaları Abd, İran, Rusya, "ateşle oynama yanarsın" ikazında bulundular ve dostumuz Putin'de, "işini rejim ile hallet" yolunu göstererek, nihai raconu kesti....
Zaman daraldığı için, bu tavsiye hemen işleme alındı, dış işlerinden sorumlu bakan ve Soçi dönüş yolunda da Cumhurbaşkanı, yoklama macunu çekti, ( zaten istihbaratlar görüşüyor v.s) Ama hesaba alınmayan bir durum zuhur etti..
Dananın kuyruğu bir anda kopma noktasına geldi.. Sadece bu kadarlık bir açılım , Suriye muhaliflerini Türkiye üzerine sıçratmaya yetti.
Emperyalizm'in İç savaş konseptinde sektörel bir bütünlükte işlev gören silahlı guruplar sert bir biçimde itiraz etmeye başladılar, şimdilik Türk bayrağı yakıyorlar, yarın Türkiye içine sızan uyuyan hücreleri ne halt eder bilinmez..!! Gar katliamı unutulmamalı..
Suriye milli ordusu ünvanı verilip, masum muhalifler olarak gösterilen şiddet esnafı kendilerini yarı yolda bırakılmış hissediyorlar..
Sayın Cumhurbaşkanı, çoluk çocuk torun torba düzeninde koloniler kurmuş her milletten terör sergerdelerini, etrafındaki, her vesile ile her konuda talimatlandırdığı elemanlarla karıştırıyor..
İç savaş batağına sürüklenen Suriye ve Libya ne yazık ki, uluslararası terörizm ile enfekte edildi,..
Esad, Baas ideolojik kültüründen gelen bir lider olarak, ülkesini ayakta tutmayı başardı, Libya'nın durumu belirsiz proxy (vekalet) terörizmi, sürdürülüyor..
Suriye bunca yıl sonra hala BM'de temsil ediliyor, meşru bir devlet olarak, uluslararası hukuki kimliğini muhafaza ediyor..
Ne yazık ki, yarım günde sınırdan girer, Şam'da olup "mırra" içeriz diyenlerin iktidar olduğu bir Türkiye'nin, bugün önüne konan faturayı nasıl ödeyeceği her gün biraz daha belirsizleşiyor...




Esat Şanlı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.