booked.net
 
 

 

Damat

 Varlık Fonu , Eti Maden, İsrail'e Bor satışı ve Uluslararası Adalet Divanı .. - 04/04/2024





Sevim Çalışkan
E-Posta
İsrail Gazzeyi yaktı, yıkıyor, binlerce (çocuk, kadın ağırlıklı) insan öldürüldü, öldürülüyor..
Güney Afrika Cumhuriyeti, bu katliamları, soykırım suçlaması ile birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanına taşıdı..
Divan, iddiaların "makul seviyede" ispatlandığına, Gazzelilerin (Filistinlilerin) Soykırım Sözleşmesi m.2 kapsamında " korunan grup" tanımını karşıladığına hükmetti,
"soykırım şüphesi" ile yargılamayı sürdürüyor, ihtiyati tedbir ve alınacak tedbirlerin mahkemeye raporlanması kararına vardı..
İsrail tedbirleri uygulamıyor, bildiğini okuyor...
Filistin davasını bayrak yapan bu iktidar zamanında Türkiye'den İsrail'e gemiler dolusu mal gönderiliyor...
En son iddiaya göre, seçimden hemen önce İsraile 21 Ton Bor madeni ihraç edilmiş...
Bor madeni ihracını yapanın ; Varlık Fonu "TVF "bünyesindeki Eti Maden şirketi olduğu iddia ediliyor, sevk belgeleri sosyal medyada paylaşılıyor..
Önceki iddialar hakkında özel şirket ticareti mazereti ileri sürülüyordu, bu sefer iddianın muhatabı, TVF bünyesindeki bir şirket ve Fon başkanı, Cumhurbaşkanı...
Uluslararası Adalet Divanı, Bosna Hersek vs Sırbistan Karadağ kararında, "soykırım suçu" hakkında "kişisel " ve "devlet sorumluluğu" bakımından, devletlerin yükümlülüğü konusunda bazı sonuçlara vardı..
Sözleşme gereği ( 1948 tarihli Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması sözleşmesi) soykırımın önlenmesi konusunda devletlere önemli görevler yüklüyor..
Bütün suç kategorilerinin en üstünde yer alan soykırım suçunun önlenmesi yükümlülüğünün ihlali ile soykırım suçunun işlenmesi arasında paralellikler kurarak, önleme yükümlülüğünün ihlalinin de devletin sorumluluğunu gerektirebileceği içtihadında bulunuyor..
Bu içtihadın çözümlenmesinde ; Devlete atfedilecek organlar, guruplar, da aynı yükümlülüğün muhatabı olarak kabul ediliyor..
Aynı yükümlülük kapsamımda, Devlet'in "gerekli özen" gösterme sorumluluğu da var, "özel sektör yapıyor" mazeretinin geçerliliği yok..
Burada nazara alınacak ölçüt, "soykırım riski" olarak tanımlanıyor..
Bu içtihada göre soykırım riski doğduğu anda, önleme yükümlülüğü de doğar..
Uluslararası Adalet Divanı "soykırım" şüphesinin makul seviyede kanıtlandığını karara geçirmiş, Devlet TVF aracılığı ile şüpheli fail devlete bor ihraç ediyor!!
Bu arada, stratejik maden olarak Bor'un kullanıldığı alanlardan biri de uzay, askeri zırhlı araç teknolojileri..
Yarın uluslararası Adalet Divanı kararına göre, bu ticaret merakı nedeni ile, hem devlet hem de TVF Başkanı olarak Cumhurbaşkanı sorumlu tutulabilir..
Külliye sakinleri, hamasetle uğraşırken, meselenin bu tarafına da bakarlarsa iyi olur...









Sevim Çalışkan


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.