booked.net
 
 

 

Damat

 İbadet özgürlüğü ve AİHM.. - 06/01/2016





Haldun Serenci
E-Posta
Cuma öğle tatillerini, cuma namazı vaktine göre ayarlamak için, genelge hazırlığı yapıldığı, Başbakan tarafından açıklandı.

Genelge'nin konusu, cuma namazı ile öğle tatilini uyumlaştırmak, normatif gerekçesi ibadet özgürlüğü hakkının kullanılmasını sağlamak. Kişisel inanç bakımından, düzenlemenin sosyolojik motivasyonu ise, huzur içinde cuma namazı eda etmek.

Başbakan'a göre, "cuma namazı ve mesai saatleri çatışması, hepimizin karşılaştığı bir zorluk" ve bu nedenle yaşanan zorluklara örnek olarak, hutbenin kısa tutulmasını ve diğer telaşlara dikkati çekiyor.

Diğer vakit namazlarının aksine cuma namazının kazasının caiz olmadığı düşünülünce, bu düzenlemenin bir ihtiyacın ürünü olduğu anlaşılıyor.

İbadet özgürlüğünün önündeki bir engelin kalkması olarak takdimi ise sorunlu.

Türkiye'de ibadet özgürlüğü önünde, cuma namazını farz-ı ayn olarak kabul edenler bakımından herhangi bir engel yok. Cuma namazını eda etmek isteyenlerin güçlüklerle karşılaştığı dönemler de geride kaldı...

Cuma namazları sonrası, devlet ricali cami çıkışında, siyasi mesajlarını da verebiliyorlar. TBMM içinde de kifayet eder boyutlarda bir cami var. Ülke çapında, cami ve mesçit mahalleri, müminlerin ihtiyacı bakımından yeterli bir düzeyde.

Türkiye'de alevi-islam inanışına sahip yurttaşlar bakımından "ibadethane" özgürlüğü önündeki engeller henüz kaldırılmadı.

AİHM, cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmemesini, AİHS m.14 ile düzenlenen ayırımcılık yasağı ile ilgili hükmünün ihlali ve din temelli bir ayrımcılık olduğuna karar verdi.

Bu karar doğrultusunda, Yargıtay HGK ve 3 Dairesi de cem evlerinin ibadethane olduğuna dair içtihat değişikliğine gittiler.

İnanç ve ibadet özgürlüğü ile ilgili olarak, bütün vatandaşların ihtiyacına uygun düzenlemeleri yapmak için yeterli yargısal gerekçeler de hazır.

Diyanet din işleri yüksek kurulunun inanç ve ibadet özgürlüğü doğrultusunda hassasiyet göstermesi ile diğer telafi edici düzenlemelerin hayata geçirilmesi, özellikle bu dönemde, toplumsal barış bakımından , ertelenemez, acil bir mahiyet arzediyor.


Haldun Serenci


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.