booked.net
 
 

 

Damat

 Dokunulmazlık ve demokratik temsil.. - 04/03/2016





Aydın Genç
E-Posta
Politik alan, çözüm yerine sürekli gerginlik ve ihtilaf üreten bir işlev görüyor..
Anayasa Mahkemesi'nin gazeteciler hakkındaki kararının ardından, hdp'nin üst yöneticileri ve kamuoyu nezdinde-işlevleri nedeniyle- görünürlülüğü yüksek üyeleri hakkında dokunulmazlıkların kaldırılmasını talep eden fezlekeler ,TBMM'ne doğru yola çıktı..
Sıradan bir bürokratik işlem değilse, bir sonraki aşama, Anayasa ve Adalet karma komisyonlarında görüşülüp nihai karar için Genel Kurula indirilmesi olacak..Genel Kurul oylamasında, meclis kompozisyonuna göre, dokunulmazlıkların kaldırılması ve adı geçenlerin, yargı süreçlerine tabi olması kesin gözüküyor.. akp ve Mhp guruplarından yükselen sesler, bu sonuca işaret ediyor..
Yasama dokunulmazlığı ile, belirli adli takipler bakımından, milletvekilleri, Anayasal koruma altına alınmış bulunuyor.. En önemlisi de "tutuklanmaya" karşı bir tedbir/güvence sağlıyor olması..Bu hükmün amacı, parlamento çalışmlarına katılım bakımından, seçilmiş kişilerin her hangi fiili bir takibat tehditi altında olmaması.. Özellikle, sayısal bakımından önemli oylamalarda,
oluşacak kararlara katılımın önlenmesi, demokratik temsil makanizmasını zaafa uğratacağından, dokunulmazlık önem kazanıyor..
Dokunulmazlık bu anlamı ile, demokratik temsil, siyasal katılım ve egemenliğin parlamentoya yansıması hususları bakımından hayati bir işlev görüyor..
Dokunulmazlığı istenen vekiller, mensubu oldukları parti ile terör örgütü arasına mesafe koyamadılar..Vekilleri, bu tutumları bakımından "doğrudan suçlamak" bölge gerçekleri ile ne kadar bağdaşabilir tartışılr.. Etnikçi şiddetin açmazı da bu, temsili siyaset ile ,silahın,şiddetin siyaseti arasındaki geçişkenliğin, demokratik düzenlerde karşılığı yok, şiddetin siyaseti yönetmesi, demokrasi mefhumunu değil ,isyan hukukunu cari kılar..Terör ile doğrudan müzakerenin maliyeti, bölgeye örneği görülmemiş bir güvenlik müdahelesi olarak döndü..Devleti yönetenler hayati bir risk aldı, terör kendi istismar tabiatını icra etti ve siyasi temsil , terörden kendisini ayrıştıramadığıı için, kadük olmak üzere.. manzara budur.. Demokratik temsilin hangi ek külfetlere maruz kalacağını da zaman gösterecek..


Aydın Genç


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.