booked.net
 
 

 

Damat

 Anayasanın cilası çabuk döküldü..!! - 20/06/2018





Hülya Sezgili
E-Posta
Dünyanın en orijinal/benzersiz anayasasının cilası , fiiliyata geçmeden hızla dökülüyor.
Seçim sonuçları üzerinde çeşitlemeler yapılırken, -cumhurbaşkanının meclisi fesih yetkisi'nin/(seçimleri yenileme yetkisi)- yeterli açıklıkta düzenlenmediği ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı, seçilmiş olsa dahi, yeni dönemde meclisi fesih zorunda kalması durumunda, kendisi tekrar aday olamıyor.
Özetle, Erdoğan, seçilmiş olduğu yeni dönemde, meclis ile birlikte kendini de "fesh "etmek zorunda.
Muhalefetin çoğunlukta olduğu bir meclis, Kanun tasarrufları yoluyla, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini kadük hale getirebilme gücüne sahip.
Erdoğan, beklediği "tek kişilikyürütme "erkine sahip olamadığı için, meclisi fesh etme/seçimleri yenileme yetkisini kullanamayacak, kullanırsa, cumhurbaşkanlığına ikinci defa seçilmiş olduğu ve iki defadan fazla seçilmesi önünde anayasal engel olduğu için, kendi de cumhurbaşkanlığı makamını terk etmek zorunda kalacak.
Bu enteresan anayasanın yazım ekibi, amiyane tabiri ile fahiş bir atlama yapmış.
AKP anayasacıları, yeni dönem ile birlikte, Cumhurbaşkanının da süresinin sıfırlandığını iddia ediyorlar, ama bu savunmanın anayasa hukuku bakımından geçerliliği yok, "keramet kendilerinden mülhem".
Sonuç olarak, eğer Erdoğan Cumhurbaşkanlığına seçilirse, ikinci ve Anayasaya göre son defa seçilmiş oluyor.
16 Nisan 2017 tarihinde Halkoylaması ile kabul edilen ;
Anayasa m. 102, hükmü ; yeterli açıklıkta, yoruma kapalı. " Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır, Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir"
Anayasa nın 116. maddesi, cumhurbaşkanının seçim dönemlerine ilişkin anahtar ve kati bir hüküm getiriyor. İki defa seçilmiş bir cumhurbaşkanı, ancak,
Bu madde ikinci fıkrasına göre; ".. Cumhurbaşkanıının ikinci döneminde meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, ancak, cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.."
İkinci defa seçilen Cumhurbaşkanı, eğer parlamento çoğunluğu ile- erklerin kullanılması bakımından -anlaşmazlığa düşerse, meclisi fesh yetkisine sahip olup kendisi aday olamaz, kendini de fesh etmiş sayılır ve yenilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olamaz.
Eğer, aynı nedenle, TBMM Genel Kurulu "beşte üç " çoğunlukla yeni bir seçim kararı alırsa, cumhurbaşkanı ancak, bu şartla , bir kere daha aday olabilir.
24 Hazirandan sonra, eğer seçilmiş olursa, cumhurbaşkanı, 2014 seçimlerinden sonra ikinci ve son defa seçilmiş olduğu için, uyuşmazlık içinde olduğu meclisi yenileme yetkisi aynı zamanda kendini" fesih etme" sonucu doğuruyor. Bu nedenle, meclis çoğunluğu ile uzlaşmak zorunda.
Erdoğana göre Anayasa biçenler, parlamento çoğunluğunun ilelebet, AKP'de olacağı varsayımı ile, eski anaysaya teğel atmışlar, ama tutmuyor. seçimler yapılmadan dikişler patlamaya başladı.



Hülya Sezgili


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.