booked.net
 
 

 

Damat

 YUHHHHHHH - 19/03/2020





ERCAN ERDEM
E-Posta
Yuhhhhhhh dedim ama kime veya kimlere dediğimi bilemiyorum. Siz kafanızda yuh diyecek birisini buluverin.
Dün yapılan toplantı hakkında “baş köşede” ulusa sesleniş öncesi fikirlerimi yazmıştım. Bir ülke düşünün ki, salgın aldı başını gidiyor ve ülkenin Cumhurbaşkanı çıkıp Ekonomiden sağlığa alınacak önlemleri anlatacak. Toplantı tahmin ettiğim gibi oldu ve Show yapıldı ulusa sesleniş bölümünde ise arada espriler bile vardı. Sözde toplantıda bulunan kişiler, ulusa seslenişte de konuk olarak (aynı zevat) kalabalık oluşturmak için bulunmaktaydı. Şakşakçılar arasında mutat olarak bulunan Türkiye odalar başının gevşek, yalaka gülüşüne Reisimiz aynı içtenlikle cevap bile verdi, ” hoşuna gitti havadan parayı buldun… gülersin değil mi” mealinde bir cevaptı bu. Reisin geliş ve gidişindeki zerafet takdire şayandı. Sayın Cumhurbaşkanı konuşmaya başlamadan internette, sosyal mecrada konuşma metni dolaşmaya başladı. Ben okuyarak ve dinleyerek konuşmayı izledim, maddeler halindeki açıkladığı önlemlerden 2 maddeyi atladı, tabii irticalen yapılıyor havası içinde bu kadar olur. Maddelerin içinde iç hat uçuşlar için KDV indirimi enteresan geldi bana. Hem evden çıkmayın deniyor, hem de kdv indi, ucuza uçun deniyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? Turizm acenteleri hakkında en ufak bir bilgi yok ki, esas onlar uçuşların kısıtlanması öncesi sıkıntıya girmeye başladılar. İade edilen uçuşların geri ödemeleri mahsuplaşma halinde yapılıyor. Cari hesaplarda duran alacaklar için bilet satın alın hesaptan düşeriz deniyor. Durum bu haldeyken Devlet ricalinin gevşek ağızlarla yaygın yaygın tebessüm etmeleri hoş değil. Peki müşterisi olmayan özellikle tatil bölgelerinde bulunan otellerdeki konaklama vergisinin kasım ayına kadar kaldırılması neydi? Anlamadım. Galiba, trajikomik bir durumun istem dışı dışa vurumu idi deyip geçelim. Allah insanı bu tür durumlara düşürmesin.
Fransa’dan Macron açıklamalarını kısa ve öz yaptı yani Show yapmadan ciddiyetle yaptı, ve temelde mealen şunları söyledi;

1-Hangi büyüklükte olursa olsun hiçbir iş yeri iflas tehlikesi yaşamayacak.
2-Hiçbir Fransız gelirsiz bırakılmayacak.
3-Şirketlerin vergi, sosyal güvenlik ödemelerini istisnai olarak erteleyip banka ödemelerini geciktirerek kredi imkanı sağlayacağız.
4-Krediler için 300 milyar Euro devlet garantisi vereceğiz.
5-Küçük işletmelerden vergi, sosyal güvenlik adı altında bir şey alınmayacak.
6-Su, Gaz, Elektrik Kira gibi ödemeler askıya alınmalı.

Şimdi buyurun Macron’a bakın bir de bizimkilere.
Bizde ayrılan para 100 milyar, para cinsi tabii ki TL yani esasında 15 Milyar USD yaklaşık. Fransa’ya, Almanya’ya veya diğer bazı ülkelere bakın 300-500 milyar USD ve EURO dan bahsediyorlar. Suriye’den gelen mültecilere 40-50 milyar USD harcadığını ve kimseye ihtiyacı olmadığını söyleyen ülkenin kendi vatandaşları için açıkladığı bu. Fonlar ne oldu? İşsizlik fonu nerede? Diğer fonlar nerede? Büyük Türkiye nerede? Sayın Cumhurbaşkanı çıktı bir şeyler söyledi. Söylediklerinin hayata geçmesi için kararların yayımı gerekiyor, yönetmelik ve/veya yönergeler, tamimler gerekiyor. Bunların hemen yayımlanması gerekiyordu. Bu işlerin, önlemlerin açıklamasından önce hazırlanması gerekiyordu. Eğer bakanlıklar bu konularda çalışmalara yeni başladılarsa, başlayacaklarsa vay halimize.
Şirketler, mağazalar, küçük esnaf, kafeler vb. kapandı ancak bunların çalışanlarının çoğu evde. Peki, kapalı olan yerler bu çalışanlarına gelirleri olmadan nasıl ödeme yapacaklar bu ay sonu? Bir açıklamayla avunduk, umarım tedbirler hemen hayata geçer. Biz millet olarak çok şeyi başlangıçta gazlarız. “Aaa bu adam çok başarılı, ülkemiz bu konuda çok başarılı falan filan, sonra en ufak bir terslikte söylemler tersine döner. Ancak iş işten geçmiş olur. Bizde her şeyin aşırısı olur, sevmeyi de sövmeyi de kararında yapamayız ve vur deyince öldürürüz, aman ha…………



ERCAN ERDEM


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.