booked.net
 
 

 

Damat

 Öğrenci andımız artık okutulmayacakmış!!.. - 12/03/2021





Levent Korucu
E-Posta
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu; 11'e karşı 4 oyla, artık öğrenci andının okunmamasına karar verdi, gerekçesi daha sonra yazılacak, karara muhalif kalan yargıçların karşı oyları da o zaman öğrenilecek..
Milli Eğitim Bakanlığı 2018 yılında , İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğrenci Andı" başlıklı 12. maddesini yürürlükten kaldırdı, Türk Eğitim-Sen, iptal istemi ile Danıştay'a başvurdu, Danıştay 8. Dairesi adı geçen yönetmelik hükmünü iptal etti, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, andımızın okunmasına dair 8.Daire kararını bozdu ve "öğrenci andı" tarihe karıştı..
8.Daire iptal gerekçesinde; ".. idarenin haklı bir neden olmadan yerleşik, istikrar kazanmış uygulamalardan ayrılmasının, sahip olduğu serbestiyi düzenli idare ilkesine ve bu ilkenin bağlı olduğu eşitlik ilkesine aykırı kullanması anlamına geleceğine, hukuk güvenliğinin öngörülebilir olması zorunluluğuna ve devamla, idarenin düzenleyici işlemlerde güven duygusunu zedeleyici yöntemlerden kaçınması, gereğine vurgu yapmıştı..
Metinde yer alan kavram ve ilkelerin Anayasa'da anlam bulan kavram ve ilkelere paralellik gösterdiği ve bunların "aidiyet" duygusunu güçlendirdiği de gerekçede belirtilmişti..
1933 yılından bu yana okunan öğrenci andının, nasıl bir kerametten menkul olarak, gündeme getirilip kaldırılmak istendiği, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurul kararı gerekçesinde ortaya çıkacak..
Genel Kurul kararının, 8. Daire kararı gerekçesini hangi hukuki mülahazalar ile gerekçelendirerek bozduğu ve öğrenci andını, tarihin boşluklarına bıraktığı, "gerekçe" açıklanınca anlaşılacak.
Genç Cumhuriyetin, "yoksulluğa karşı dayanışma için öngördüğü tek tip önlükler ve öğrenci andı ile başlattığı eşit eğitim ve ortak değerlere; kara önlükleri ve gelecek umudu olan beyaz yakaları kaldırdıktan sonra bir de ortak ideallere vurgu yapan andın kaldırılması ile vurulan darbenin, makul bir gerekçesi nedir, var mı dır??????????


Levent Korucu


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.