booked.net
 
 

 

Damat

 Demokrasi ve Asker - 12/05/2021





Faruk Kalın
E-Posta
Asker mektupları çoğalmaya başladı, ironik olsa da, başı bizim emekli amiraller çekmiş gözüküyor..!!
Fransa'dan sonra Amerika'da da eski komutanlar, Biden'e ; neredeyse "ebleh" muamelesi yapan ifadeleri de içeren- bir mektup kaleme almışlar..( akli ve fiziki yeterliliğini de sorgulayan bir üslup kullanılmış).
Trump gibi "saçının formatından, kasıklarına kadar inen renkli kravatlarına kadar" çizgi dışı görünümlü bir siyasi figürden sonra, komutanlara yeterli güven vermediği anlaşılıyor.!!
Fransa'da emekli komutanlar yanında muvazzaf olanların da adları bildiride geçiyor, Genelkurmay başkanı, -orduda halen görev yapanların istifalarını istedi, "çıkarın üniformaları girin siyasete" demeye çalışıyor..!!
Kimsenin aklına soruşturma açmak gelmiyor, zevzek diyen de çıkmadı..
TC'nin Kuruluş safhasında , askerlerin müzmin siyaset heveslerinin önüne " ya siyaset , ya üniforma" tercihi konmuş ve mesele bir ölçüde hal yoluna konulmuştu, zaman ,zaman Askerin halaskar (kurtarıcı) genleri depreşmiş olsa da her seferinde, sonuçta, "iş" siyasete devredilmişti,
Muhafazakar sağ, askere, "siyaset" konusunda olağan şüpheli veya "itiyadi suçlu" muamelesi yapsa da, bugün, asker, siyaset/iktidar ile hiç bitmeyecekmiş gibi görünen bir balayı dönemi yaşıyor.
Fransa' da ki mektupçu askerler, ülke fay hatlarındaki stresin, neredeyse bir iç savaş potansiyeli taşıdığı iddiasındalar, kamuoyu da bu endişeyi paylaşıyor gibi, aşırı sağın sembol ismi Le pen'in kızı hanımefendinin, Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa - şansının yüksek olduğu tahminleri artıyor, muhtemelen , ikinci turda, daha önceki seçimlerde olduğu gibi, önünü kesmek, bu defa kolay olmayacak gibi....
Abd, Fransa, BM'e de yön veren süper güçler, orta doğuda başlayan, doğu Akdeniz'e uzanan enerji coğrafyasındaki "haraç" paylaşımında başı çekiyorlar,..
Rusya'da, neredeyse Kalu Beladan bu yana Başkan olan ve 2036'ya kadar garanti süresi var gibi gözüken Putin'e, Kızıl Ordunun mirasçıları henüz bir mektup yazmadı..
Yine bir zamanların, üzerinde güneş batmayan imparatorluğunun varisi olan Britanya'nın, yine saç formatı ile dikkati çeken Başbakanına, da henüz mektup yok.
Çin ve Kuzey Kore'de asker, siyaset ilişkilerindeki "zahiri "ahenk sürüyor..
Hal böyleyken,, bizim steril demokratların batıdaki "asker mektuplarına" yüksek perdeden itirazları gecikiyor gibi..!!
Yaşları "emekli ömürlerini" de nerdeyse doldurmuş amirallere , zincir vurmadan, elektronik kelepçe vurma alicenaplığı gösterilmiş olsa da, Batı medeniyetinin ileri demokrasilerinde
daha bir hoşgörülü yaklaşılıyor gibi.!!
Sabah kuşluk vakti, evlerinden alınıp, günlerce sorguda bekletilmemelerine, bizim ileri demokratlar üzülmüş de olabilir , ama demokrasinin kendi kuralları var, her rüzgarda esnemiyor..
İstanbul'un büyücek bir ilçesi ebatlarındaki İsrail, Müslümanlığın kadim Kabe'sini talan ediyor , herkes, netflix belgeseli izler gibi izliyor..
Birlik olma zamanıdır,...



Faruk Kalın


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.