booked.net
 
 

 

Damat

 Danıştay'ın "Cumhuriyet" kararları.... - 10/06/2021





Gürcan Soylu
E-Posta
Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu "andımız" ile ilgili kararının gerekçesini açıkladı..
Özetle; Milli Eğitim Bakanlığının "takdir hakkına" sahip olduğunu, bu nedenle de "andımız"ın topluca okunmasını kaldırma tasarrufunu hukuka uygun bulmuş....
Gerekçeyi, siyasi sipariş formundan çıkarmak için de; "sadece okutulup okutulmaması "üzerinden inceleme yapıldığına vurgu yapılmış...
Türklük ve Atatürkçülük tanımına da , lütfedip gerekçesinde yer vermiş..
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Yasasına yapılan atıfta; Türk Milletinin bütün fertlerini Anayasada belirtilen ilkeler çerçevesinde yetiştirme görevinin milli Eğitim Bakanlığının uhdesinde olduğu ancak, yasanın bu amaç ve ilkelerin öğrencilere kazandırılması sırasında kullanılacak eğitim ve öğretim yönünden bir belirleme yapılmadığı, dolayısı ile Bakanlığın mutlak bir takdir hakkı olduğunu iddia ediyor...
Bu atıfta eksik olan; andımızın hangi anlamı bakımından bu ilkeler ile çeliştiğinin açıklanmamış olması..
"Türküm", "doğruyum", "çalışkanım" ile başlayan bir idealin- Bakanlığın " hangi nedenle "takdir hakkını tahrik ettiği anlaşılır gibi değil..!!
1933 yılından bu yana söylenen "andın", 2013 yılında Bakanlığa -aniden ve nereden zuhur eden bir ilham ile tedavülden kaldırıldığı -müphem kalmış bir yeni Danıştay tasarrufu olarak ortada..
Kısa bir zaman önce de, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararını iptal ederek, tarihin derinliklerinden ses veren bir vakıf bahanesi ile Ayasofya'yı, müze halinden camiye çeviren kararı verilmişti..
Andımız kararı ile beraber yüksek Mahkeme, Cumhuriyetin 1930 'lu yıllardaki tasarruflarını mercek altına almış gibi..!!
Danıştay , yargı kararlarının gerekçelendirilmesi konusunda giderek hukuki Argümatasyon teorisinden uzaklaşıp siyasi konjonktüre göre kararlar üretiyor..
Modern hukukta; özellikle toplumsal hassasiyeti ilgilendiren kararların Hukuki gerekçelendirmesinde- kullanılacak materyallerin başında , örf ve adet birinci planda nazara alınıyor.
"Doğruluk" ve "çalışkanlık" iddiası, Bakanlık yetkilileri veya Danıştay mahfilleri için ne ifade ediyor bilinmez ama, bu toplumun çoğunluğunun henüz kaybetmediği hasletler arasında …
Bu kadar tutarsız bir gerekçe ile Bakanlığın siyasi kararına hukuki kılıf biçmek hukuki değil olsa olsa mevsimseldir..!!



Gürcan Soylu


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.