booked.net
 
 

 

Damat

 Sel felaketleri, "Ağır hizmet kusuru ve cezai sorumluluk.." - 17/08/2021





Cumhur Doğrusöz
E-Posta
Anayasa ve idari yargı içtihatlarına göre İdare'nin hizmet kusurunun varlığı için; hizmetin kusurlu icrası ve zarar ile hizmet kusuru arasında -illiyet bağının varlığı- yeterli kabul ediliyor..
Kamu gücü kullanan İdare'nin -kusursuz sorumluluğu- bulunduğu görüşü de ağırlık kazanmakta..
İdarenin kusurunun derecesi ( ağır veya hafif olması) sadece tazminat miktarını etkileyen bir unsur olup, sorumluluğu etkilemez...
Özetle; kusurun ağır olması gerekli şart değildir..,
Batı Karadeniz'deki son yağışlardan sonra oluşan sellerden doğan zararlarda İdare'nin,- hiçbir önlem almaması nedeni ile- kusursuz sorumluluğu söz konusudur.
Dere yatağının tepe noktasına kurulan HES, konumu itibarı ile, tehlike arz eden bir kamu hizmeti vasfı taşıdığından, İdare bakımından "kusursuz sorumluluk" kaçınılmazdır.
Sonuç olarak;
yağış ile ilgili meteorolojik verilere rağmen gerekli tedbirlerin ihmal edilmiş olması,
Orman İşletme Genel Müdürlüğünün, özellikle Bozkurt ve Abana ile ilgili, son "taşkın riski " raporundaki uyarılarının göz ardı edilmesi, nedenleri ile ortada açık ve "ağır hizmet kusuru" bulunmaktadır.
Dere yataklarının ağır risk taşıyan yapılaşma amacı ile daraltılmış olması ve sonucunda henüz tespit edilemeyen ölçekte can ve mal kayıplarının meydana gelmesi, "hizmet kusuru" yanında , sorumluların şahsi cezai sorumluluğunu da ortaya koymaktadır.
Mesele , "müteahhit" sorumluluğu değil, kanuna aykırı yapılanmalara verilen izinlerin imzacılarının cezai sorumluluğudur.
Ceza Kanunu, İkinci Kısımda Hayata Karşı Suçlar bölümünde;
",,,kişinin belli bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla meydana gelen can kayıplarında , yükümlülük ihlali içinde olanların,- ihmali davranışlarının icrai davranışa eşdeğerde olması halinde- , sorumluluklarının doğacağı" hususunu düzenlenmektedir.
Son sel felaketinde, açık tehlike teşkil eden dere yataklarında ; gerek yapılaşmaya izin verenlerin, gerekse, gerekli tedbirde ihmali olanların , bu tarifin de üstünde bir sorumluluk taşıdıkları izahtan varestedir.
Mesele, birkaç müteahhidin "dostlar alışverişte görsün" misali, soruşturulması ile geçiştirilemez..


Cumhur Doğrusöz


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.