booked.net
 
 

 

Damat

 Merkez Bankası, "Kayyuma" gider mi? - 03/12/2021





Asena Yıldız
E-Posta
Merkez Bankası özellikle son ittifak sürecinde tamamen bir iktidar aparatı haline geldi..
Gerçi bütün kurumlar, yeni sistemde mutasyona uğrayıp kılık değiştirmiş olsalar da, Merkez Bankası günlük hayatı doğrudan ve hemen etkileme kapasitesi bakımından daha bir önem kazanıyor.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı verilen tuhaflığa uyum sağlamak amacıyla çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamenin iptali talebi, Anayasa Mahkemesi gündemine alındı, 8 Aralık'ta karara bağlanacak.
Bahse konu Kararname ; Başbakanlık, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlarına son vermiş ve rejimi "tek adam" inisiyatifine terk etmişti...
233 maddelik işbu kararname Anayasa'ya aykırı bulunup iptal edilirse, TC Devleti -geriye dönük- askıda hükümsüz- bir dizi idari tasarruf ile karşı karşıya kalacak...
AYM raportörünün 500 sayfa tutarında bir rapor hazırladığı ve işbu iptal talebinin AYM tarihinin en kapsamlı ve kritik önemde dosyalarından birini oluşturduğu değerlendirmesi yapılıyor...
Yok hükmünde bir kararnameye dayalı yapılan tasarrufların ; maddi imkansızlık nedeniyle geriye dönük Islahının büyük sorunlar taşıdığı ancak, ileriye yönelik yeni bir süre verilmesi suretiyle , hukuksuzluğun tasfiye edilerek, Anayasa'ya uygun hale getirilebileceği ,tartışılıyor.
Kendi kanunu hükümlerince bağımsız olması gereken Merkez Bankası da , Cumhurbaşkanlığı hükümet Sistemine paralel bir anlayışı çerçevesinde, tamamen emir komuta altına alındı ve kamu düzeni bakımından azami ölçüde yönetim istikrarında olması gereken kurum, gece yarısı kararnameleri ile, neredeyse günü birlik değişikliklere muhatap oldu.
Milli egemenliğin sembolü olan milli para, yabancı paralar karşısında her gün ,doğal gaz sayacı gibi hareket edip, değer kaybediyor..
Merkez bankası, ekonomik , sosyal ve mali düzen bakımından- ağır tahriplere neden olacak politikaları sonucu- neredeyse milli güvenlik sorunu haline geldi..
Halk oyu ile seçilmiş mahalli idareciler, "aynı nedenle", kayyuma devrediliyor, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile atanan yöneticiler, deneme yanılma yoluyla, bu işin altından kalkamayacaklar gibi,.. Kayyum veya benzeri bir yöntemle bankayı koruma altına alma tedbiri gündeme alınmalı..!!!


Asena Yıldız


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.