booked.net
 
 

 

Damat

 5 Aralık 1934 tarihinde Kadınların TBMM için seçme, seçilmöe hakkı kazanması. - 05/12/2022





Hatice Özgür
E-Posta
1934 5 Aralık'ta Başbakan İsmet İnönü ve 151 milletvekili, Anayasa ve seçim kanununda değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi..
Oylamaya katılan 258 milletvekilinin tamamının oyu ile değişiklik teklifi kabul edildi. Anayasa'nın ilgili maddeleri değişti, Türk kadını 22 yaşında seçme ve 30 yaşında TBMM'ne seçilme hakkı kazandı.. (Milletvekil seçim kanunu da 11 Aralık'ta değiştirildi, Anayasa'da tanınan haklar milletvekili seçim kanunduna da düzenlenmiş oldu..
O zamanların uygar sınıfındaki ülkelerin çoğunda kadınların seçme ve seçilme hakkı bulunmuyordu ..)
Kadınlar, seçme ve seçilme hakkını , Beyazıt'ta 7 Aralık tarihinde , bir miting ile kutladılar ve Taksime yürüdüler..
Bugün kadınlar böyle bir toplantı ve yürüyüşü yapabilirler mi ?!! Yoksa , gaz ve cop ile mi muhatap olurlar...
Anayasa değişikliğinin gereği , ilk genel seçimde yapıldı ve 8 Şubat 1935 tarihli , 5. dönem milletvekili seçimlerinde , 17 kadın , milletvekili olarak TBMM'ne katıldı.
1936 ara seçimlerinde de emekli öğretmen Hatice Özgenel -Çankırı milletvekili olarak- seçildi , ve toplam kadın vekil sayısı 18 oldu...
Uzun zamandır bir galat-ı meşhur ( doğru zannedilen yanlı..) dolanımda ,
Müelliflerine göre ; "Cumhuriyeti , demokrasi ile taçlandırmak", yani, -Cumhuriyet , "demokrasisiz" hüdai nabit bir oluşumdur- , demokrasi montajı gerekir..!!
Enjekte edilmiş demokrasinin nasıl bir şey olduğu son yılların tecrübesi ile "ileri demokrasi" ucubesinde görüldü.....!!
Tek kişilik bir yürütme ile demokrasi iddiasında bulunmak, dünya demokrasi tarihine bu güne kadar yapılmış en orijinal katkı olabilir ama, gerçekler başka..
Bugün, yürütme görevine vekalet edenler, tek kişinin talimatı olmadan, yangına dahi müdahale edemiyorlar.. !!
Dönemin despotu olduğu iddia edilen Milli Şef , -kadınlara 88 yıl önce - seçme, seçilme hakkı vermiş, bugünün demokrasi havarisi olduğu iddiasını taşıyan tek kişi/yürütmenin, cenaze törenine katıldığı cemaat reisi, cenazesine kadın gelmemesi "vasiyetinde" bulunuyor..!!












Hatice Özgür


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.