booked.net
 
 

 

Damat

 Tüik ve Kamu Güveni'nin ihlali .!! - 06/07/2023





Serdar Kalın
E-Posta
Tüik son dönemlerin en tartışmalı kurumlarından biri...
Görev tanımı, resmi sitesinde ; 15 paragraf halinde düzenleniyor..
Bu bağlamda temel görevi; ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlardaki veri ve bilgilerin, derlenmesi, gerekli istatistikleirin üretilmesi, yayınlanması ve dağıtımının yapılması olarak belirlenmiş..
78 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile,4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Türkiye İstatistik Kurumuna ilişkin bölümünde değişiklik yapılarak, kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişkilendirilmiş bir kamu kurumu..
Ekonomik ve sosyal hayatı ilgilendiren önemli fonksiyonu ise, dönemsel enflasyon verilerini açıklıyor olması..
Bu veriler, 6 aylık zaman dilimlerinde, güncellenecek memur ve emekli zamlarında, baz olarak alınıyor....
Özetle, yaşam hakkı bakımından Tüik verileri hayati önemde..
Tüik verileri, gıda, barınma, sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçların giderilmesi bakımından, sürdürülebilir bir yaşam güvenliğini doğrudan etkiliyor ..
Bu önemli kamu görevine rağmen, verilerine güven duyulmuyor, önemli ekonomik kuruluşlar ile, bahse konu veriler bakımından ciddi farklılılıklar oluşuyor,..
Bu verilerin, herhangi bir nedenle, gerçek durumu yansıtmaması, kamu güvenliğini de etkiliyor..
Ceza Kanunu Kamu Güvenliğine Karşı Suçlar bölümünde, "resmi belgede sahtecilik", " resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan" fiilleri düzenlenmiş bulunuyor..
Sonuç olarak, kamu güveni bağlamında; Tüik'in bu kadar tartışılması, Ceza Kanunu bakımından da sonuç doğurabilecek boyutlarda..
Bu yeni rejimin en önemli özelliği, iktidarın şahsileşmesi sonucu, bütün kurumlar üzerinde şüpheli işlemleri çoğaltması..
Öyle ki; TUİK'e sorulan "Enflasyon madde sepetinde neler var?" mealindeki soruya verilen cevapta "madde fiyatlarının ve listesinin açıklanmadığından bahisle, bu konuya cevap veremeyeceklerini söylemeleri de, tuz biber olmuş.
Tüik verileri nedeniyle, yaşam hakkı, gıda, sağlık, eğitim v.d hakları bakımından zarara uğrayan yurttaşların, zararılarının kamusal anlamda telafisi, gündeme gelme potansiyeli taşıyor..







Serdar Kalın


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.