booked.net
 
 

 

Damat

 Taksimi yasaklamak ve Anayasal Düzene karşı "suç"!! - 30/04/2024





Sevim Çalışkan
E-Posta
İçişleri Bakanı, ve İstanbul Valisi , 1 Mayısta Taksim meydanını halka kapatma kararı aldılar .. Chp 'nin "yasağı gözden geçirin" taleplerini de nazara almadılar..
Anayasa Mahkemesi , Ekim 2023 tarihinde , Taksim Meydanı ile temel insan hakkı olan Toplantı ve Gösteri yürüyüşü hakkı ve de bağlı olarak İfade Hürriyeti arasında ilgi kurarak , hukuk kalitesi son derece yüksek bir gerekçe ile "yasaklamanın", "hak ihlali "olduğuna karar verdi.
Anayasa Mahkemesine göre; Valiliğin herhangi bir meydanı katagorik ve süresiz olarak kapatma yetkisi bulunmuyor..
Valililk, uygulamada , her yıl , kafasın göre toplanma alanları tespit ve ilan ediyor, Taksim Meydanına "veba"lı alan muamelesi yapıyor..
Valiliğin yetkisini keyfi bir biçimde kullanmasının , yasal ,anayasal hiç bir geçerliliği yok..
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin , böyle keyfi bir yetkinin -Avrupa Konseyi bünyesindeki ülkelerde- tanınmadığına dair kararları istikrar kazanmış vaziyette..
Anayasa Mahkemesi, anayasal özgürlük alanlarını geniş bir biçimde yorumlayarak, Taksim Meydanı'nın, 1 Mayıs ve kutlamaya önem verenler açısından taşıdığı anlama vurgu yapıyor ve bu anlamı ihlal edecek her türlü kısıtlamanın "hak ihlali" olduğuna hükmünde yer veriyor....
aYM , Taksim Meydanı'nın emekçilerin ortak hafızasında taşıdığı değerin, ortak bir kültür oluşturduğunu, kendisini o kültürün parçası olarak gören herkesin, bu kutlamaları , Taksim Meydanında tecrübe etmek ve kuşaklar arasında hatırasını sürdürmek hakkını, temel bir insan hakkı olarak kabul ediyor..
İnsan Hakları bakımından özel olarak değer taşıyan bu kapsamlı gerekçe, dünya Anayasa Mahkenmelerine ve de sonuçta AİHM külliyatına da önemli bir katkı yapıyor.
Hal böyleyken , güvenlik kaygısı ile Temel Hak arasında , trampa yapmak isteyen, idasri bir tasarrufun, ne kadar hak ve hukuk dışı kaldığı ortada ..
Karaköy Köprüsü üzerindeki kolpacı hamasetlere göz yumanların , Taksim hassasiyetleri,, hem "Görevi Kötüye Kullanma" hem de Anayasal Düzeni ihlali tehlikesi taşıyor. !!



Sevim Çalışkan


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.