booked.net
 
 

 

Damat

 Motorlu Taşıtlar Vergisinin gerekçesi..!! - 02/10/2017





Nedim Kara
E-Posta
Anayasa madde 73' göre,;
"vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır." ..
Yeni vergi paketinde özellikle motorlu taşıtlar vergisinde %40 oranında bir artış öngörülüyor olup, neden olarak da, savunma ve güvenlik harcamaları gösteriliyor du.
Anayasa Mahkemesi, 2011/36 sayılı kararında;, anayasa'nın Vergi Ödevi başlıklı 73. maddesini, madde muhtevasına göre değerlendirmiş olup,
mali güce göre vergi alınması gereğini, vergide eşitlik ilkesi ile ilişkilendirmiştir.
Anayasa Mahkemesi, anayasada mali gücün tanımı yapılmadığına işaret etmiş ve bu kavramın genellikle ödeme gücü anlamında kullanıldığı, kamu maliyesi bakımından da , gelir , servet ve harcamaların, mali gücün göstergeleri olarak kabul edildiği hususlarını değerlendirmiştir...
Anayasa Mahkemesi, sonuç olarak, verginin mali güce göre alınmasını, vergide eşitlik ilkesinin uygulama aracı olarak kabul etmektedir.
Anayasa Mahkemesi , ".. durum ve konumlarındaki özellikler nedeniyle, kimi kişi ve ya da topluluklar için değişik kuralların ve değişik uygulamaların.." eşitlik ilkesini ihlal etmediğini kabul etmekle beraber, bu durumun, kamu yararı ve haklı nedenlere dayanmasını da şart kılmaktadır.
Yeni vergi düzenlemelerinde, mükellef gurupları üzerinden farklı oranlar öngörülmektedir..oransal değerlendirmelerde, özellikle , MTV, de yapılması düşünülen fahiş oran artışı, genel vergi ödevini, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bir biçimde, bir mükellef gurubu üzerine yüklemektedir.
Bu nedenle, Vergi yükünün oransal paylaşımındaki "fahiş farklılık," ne kamu yararı ne de " savunma , güvenlik harcamaları" gibi, başka bir nedenle haklılık kazanamaz. Son haberlere göre ise MTV zammı bir tasarı imiş ve geriye çekilebiliyormuş. Böyle başa böyle tarak, yersen, yediremedik o zaman çevir kazı yanmasın reis versin ayarı sende hemen çark et. Tabi normal ülkelerde böyle şeyler olmaz ama bizde olur "alaturka" nereden çıkmış? Ama söylüyoruz, bu delik zor kapanır böyle zamlarla falan delikler kapanmaz gibi görünüyor umarım yanılırım.






Nedim Kara


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.