booked.net
 
 

 

Damat

 Torba Kanunlar Üzerinden - 10/10/2017





Abidin Cevher
E-Posta
Son zamanlarda yasama faaliyeti ağırlıklı olarak torba kanunlar üzerinden yürüyor.
Torba Kanun terimi; iktidar önceliklerine göre, ilgili ilgisiz bir çok kanun'un muhtelif maddelerinin bir torba içinde TBMM gündemine getirilmesini ,tanımlıyor..
Yasama faaliyetinde sıkıştırılmış, süratlendirilmiş bir usulün, uygulanmasının faydaları yanında, olağan hale getirilmesinin, ciddi mahzurları da var..
Yasama faaaliyetinde zamanın optimum kullanımı gerekçesi ile gündeme getirilen " "temel kanun" uygulaması, hacimli kanun tasarılarında gerekli olmasına rağmen, "torba kanun" uygulamasının, rutin hale gelmesinin hangi ihtiyaçtan kaynaklandığı belirsiz, en azından makul bir açıklamsı yok..
Onlarca kanunda, madde bazında değişiklik yapmanın , kanunların sistematiğini ve amaç bakımından bütünselliğini deforme ettiği gerçeği, henüz tartışılmıyor..
İktidar gurubu, torba kanunlar aracılığı ile, mevzuat gemisinin rotasını kendi belirlediği bir yöne doğru çeviriyor.. torba kanunların yeni Anayasa değişikliklerinin zorunlu kıldığı "uyum yasaları" ile bir ilgisi yok..
Meclis gündeminde olan son torba kanun tasarısı ile ,bütün sınırların aşıldığı ve uygulamanın en uç örneği ile karşı karşıya olunduğu anlaşılıyor..
Elli civarında olduğu rivayet edilen kanunda değişiklik öngören yeni torba, yüzlerce maddeye de müdahale ediyor..
Bu kadar madde değişiklikleri ile, kanun sistematiğinin bozulması bir yana, hangi ihtiyaca cevap verdiği de belirsiz..
Muhalefet, torba kanunlarla bugüne kadar yapılan kanun değişikliklerin ve bu değişikliklerin, sistemik amacı olup olmadığnın bir envanterini tutuyor mu bilinmez, ama gerekli olduğu hususu da tartışma götürmez..
Sonuç olarak, torba kanun uygulaması, tesadüfi , konjontürel ihtiyaçların yanında, giderek vites büyütülen bir yol haline de işaret ediyor..
..





Abidin Cevher


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.