booked.net
 
 

 

Damat

 Chp Kurultaya , Devlet, Külliyeye taşınıyor..!! - 17/07/2018





Mualla Baş
E-Posta
Seçimler bitti, chp,kısa bir süre ara verdiği kendi iç çekişmelerine döndü, uzunca bir süre , muhalefet fonksiyonunu, kısa demeçlerle geçiştirecek gibi..
Külliye ise, 7/24 çalışıyor, yazıcılar kişiye özel kararname adı verilen fermanlar hazırlıyor, Başkan da yayınlıyor..
Tek kişilik yürütme tanımlamalı ve yasama yetkisini yürütmeye devreden yeni anayasal düzen, milli iradenin bir kısmına yedirilirken, kanunların kararnamelerden üstün olduğu propagandası yapılmış, ve aykırılık durumunda kanunların icrai kabiliyetinin geçerliliğine vurgu yapılmıştı..
Uygulamada nasıl gelişeceği belli değil..,
TBMM Ekim ayına kadar dinlenmeye çekilmiş durumda, oysa , Külliye sürekli fazla mesai halinde,..Hergün yeni bir kararname yayınlanıyor, , Türkiye sath-ı mailinde, Külliyeye bağlanmamış kurum sayısı giderek azalıyor.....
İlk yapıldığı zaman, külliyedeki 1000 oda biraz mübalağalı bulunmuştu, ama bugünlere bakınca, eksik planlama yapılmış gibi, AÖÇ 'nin bütünü üzerine , yeni Külliyeler inşa etmek gerekecek,
Böyle giderse, Devlet Başkanlığına, ilgili, ilişik, bağlı, her ne seviyede olursa olsun, bütün devlet kurumsal sistemini, külliyedeki mevcut 1000 odaya sığdırmak mümkün olmayacak..
Chp , sözcüzü, TBMM nin toplanıp kanun yapması gereğine işaret etmiş..şaka gibi, TBMM, toplandığında, elde düzenleme yapılacak kurum kalmamış olacak..
TBMM, gündem yapmakta zorlanacak, yasama erki, kararnamelerden arta kalan teferruatla uğraşmak tehlikes, altında..
TBMM , gerçek işlevine kavuşacak, yürütmenin tasallutundan/(vesayet sözcüğünü de da kullanıyorlar) kurtulacak diye, milletn kıl payı ile onayını aldılar, ama , Ekim ayında toplanınca, , bütün "işlerin" kararnameler arasında paylaştırıldığı görülecek..
Temel Hak ve Özgürlükler konusunda Kararname düzenlenemez deniyordu, ama , en son Olağanüstü Hal ile ilgili kanun teklifinde , hak ve özgürlükler hakkında , "valilerin takdir hakkı" düzenlemesi var....
Böyle bir takdir hakkını yürütmeye bire bir bağlı valilere bırakmak,anayasayı kanun yoluyla dolanmak ve muvazaa yapmaktır.
Sonuçta ,Yasama fonksiyonu dumura uğratılıyor, kararnameler öne çıkıyor, ..
Parlamento geçmişimizde , "Genel Kurul gündemine hakimdir" geleneği vardır..
Ama, .. geriye gündem kalırsa...!!!


Mualla Baş


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.