booked.net
 
 

 

Damat

  Tarihimizin En pahalı "papaz yahnisi"!!!... - 14/10/2018





Selami Kelleci
E-Posta
Bu millet, tarihindeki en pahalı papaz yahnisini bu dönemde yiyecek..
, "yahni" kültürü, dünya mutfağında önemli bir yere sahip.. "yahni"kelimesi etimolojik anlamda, "suda kaynamış et" olarak tanımlanıyor..
Tarihin baba şahsiyetleri bile, -Heredot gibi" - İskitlilere atıfla- yahniden bahsetmek zorunda kalmışlar..
önemli ve sosyal/ siyasi içerikler de taşıyan kadim bir yemek..
Amozon ormanlarında yaşayan ilkel kabilelerden saltanat sofralarına kadar binlerce yıllık bir taam'dan bahsediyoruz, "yahni" deyince..
Yahni'nin Osmanlıdan bu yana çok sevilen bir yemek olmasının bir önemli nedeni, Hz. muhammed'in en sevdiği yemeklerin başında gelmesi ise, halkta karşılık bulan diğer nedeni ise, etin nispeten ucuz kısımlarından da yapılabilmesidir..
Her ne kadar ""ucuz etin yahnisi... "diye bir ata sözü varsa da , etin, nispeten mazbut kısımlarından da , gayet lezzetli , ekmeği suyuna banarak yenilecek, "yahni" yapmak mümkün... işin erbabı, kemik suyunun sihrine işaret eder..
Yahni'nin edebi anlamda karşılığının "hakaret "olduğuna dair rivayetler de var..
Dünya edebiyatının gizemli yazarlarından James Joyce'un yazdıkları, ki zor okunan bir kalem erbabıdır,
kendisine muhalif olanlar tarafından, kıvamı tutturulamamış "yahni" olarak eleştirilmiştir..
Yani, "yahni" önemli yemektir, "papaz yahnisi" ise, Kırklareli mutfağının baş yemeklerinden olup, mübadele öncesi dönemde, Rum, Bulgar, Yahudi azınlıkların, Türkler ile kardeş kardeş yaşadığı saadet günlerinde,bir azınlık din görevlisinin yahniyi çok beğenmiş olması nedeniyle, onun adıyla anılır olmasından kaynaklandığı rivayet olunur..
son günlerde, Abd'li bir papaz ağzımızın tadını kaçırdı, fetöcü , pkk işbirlikçisi olduğu iddiası ile, hakkında kallavi iddianameler hazırlandı, ..
Abd'nin kuş yuvası saçlı başkanı papazın davasını şahsi mesele yaptı, bırakın dedi, bizim reis, bu can bu tende oldukça bırakmam dedi,..
hatta, verin sizdeki nezleli papazı ,alın bu alaburuz saçlı papazı bile dedi, olmadı, sonra, devlet ricalinin, "bize ekonomik saldırı yapıyorlar" faslına geçildi, döviz hopladı, üç gün içinde, nominal olarak hatırı sayılır oranda fakirleştik, ve cin fikirli büyüklerimiz, bu sefer de, ekonomik seferberlik başlattı, ..( her musibetten bin nasihat çıkarma huyları bilinir..)
Netice-i kelam, 20 kişilik cemaati olan bir papaz, binlerce yıllık yahninin malzemesini nerdeyse çeyrek altın fiyatına getirdi....
Şimdi millet bu papazın yahnisini arpacık soğandan mı yapacak yoksa, kuru soğandan yapıp sirke ile mi tatlandıracak..
bu sorunun cevabı nerde..!!
Papaz kaçtı, hiç olmazsa yahnisini kurtaralım...




Selami Kelleci


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.