booked.net
 
 

 

Damat

 "Kayyım" ile "eş-başkanlık" arasında sıkışan Demokrasimiz..! - 20/08/2019





Nurcan Bahçeci
E-Posta
Dünyada pek rastlanmayan oranlarda oy alarak yeni seçilen Hdp'li üç "deve dişi" gib Başkan, Külliye atanmışı bir Bakan tarafından görevden alınıp, sivil hayata terfi ettirilince, "demokrasi havarilerinden itirazlar yükseldi..
Hem taze seçilmişleri- ortada yargı hükmü olmamasına rağmen- görevden alıp yerine de aynı şehirlerin Vali'leri "Kayyım" olarak atanınca, "sandığın üzerine tüy dikilmiş" gibi bir durum ortaya çıktı..
İlgili Bakan, "halkın helal oylarını istismar ettirmeyiz" demekte..
Cumhur ittifakının keyfiyeti kemiyetinden yüksek ortağı da , Bakanı tebrik ve benzer tasarruflar için teşvik etmiş..
Seçim terminolojimize, "helal ve haram oy ayırımı" da bu vesile ile girmiş oldu....
Aynı zihniyet ittifakı, İstanbul seçimlerinde de , ilk turda aradaki oy farkını ( onbinlerde kaldığı için!!) küçümseyip, tekrar seçimi zorlamışlardı..
Bu hamleyi ,son mahalli seçimlerde, sonuçlardan memnun olmadıkları yerleri, peyderpey gündeme alacaklarına bir işaret olarak görenler de var..
2015 Haziran Genel seçimleri, külliyen yok sayılmış ve müteakip Kasım ayında Genel seçim tekrarı cihetine gidilmiş ve demokrasimiz tekrar senteye gelmişti..
Bu sefer, kısmi düzeltmelerle ve Kayyımlar eliyle, seçim sonuçları üzerinden, helal oyların , haram oylardan ayıklanacağı anlaşılıyor..!!
Bu tarafın ve yancılarının yeni demokarsi anlayışları böyleyken diğer taraf; "eş-başkanlık" müessesesinden vazgeçmiyor..!!
Bu muhteremlerin "demokrasi" kültüründe, bir seçilmiş "Başkan" var, bir de onun ( veya birilerinin..!!) atadığı , aynı yetkilerde "eş-başkan" var..
Halk, helal oyları ile "Başkan" seçiyor, "Başkan" da, kendine bir "eş" seçiyor, atıyor..!!
Bölgenin seçilmiş başkanları, Belediye Kanunu ve mevzuatına göre, , kendi vekillerini, "yardımcılarını" seçmek yetkisi var iken, "vekil" kavramı ile yetinmiyor ve kendisi gibi "seçilmiş statüde" "eş başkan" ataması yapıyorlar..
Belediye mevzuatında, ünvanlar ve yetkiler belirlenmiş, bunların dışında, mevzuatta öngörülmeyen ünvanlar üzerinden "görev" ve "yetki" tanımlaması yapmak, Kandil, Suriye'nin Kuzey Doğusundaki sentetik Kantonal nam yapılanmalarda idare eder de,, hukuk devletinde" kafaya göre başkan" olmaz..!!..
Sonuçta, "Kayyım" atamak , ne kadar anti- demokratik bir uygulama ise, "eş-başkanlık" da o kadar demokratik bir ünvan.. !!
Demokrasimiz, bir tarafta kayyımlar , bir tarafta eş- başkanlar, her gün biraz daha mesafe alıyor..!!




Nurcan Bahçeci


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.