booked.net
 
 

 

Damat

 Ezan-ı Muhammedi ve fırsattan istifade nasihatçı müezzinler - 21/04/2020





Özlem Genç
E-Posta
Ezan, Arapçada "çağrı" demek, her gün beş vakit, müminler namaza çağrılıyorlar.
Salgın baş gösterince, her şey gibi, camiler de ibadetin düzeni de değişti..
Diyanet, Külliye içindeki bir camide - "mürailik" kokan - salgın düzenine "sözde" uygun , -binlerce yıllık cuma namazının kutsiyetini ağır biçimde zedeleyen cuma gösterisinden sonra,- cuma, namazlarının kılınmasını da belirsiz bir tarihe erteledi.
Yeni uygulamada, müezzinler, vakit ve cuma namazları için ezan okuyorlar ve hemen sonrasında da , salgın tedbirlerine işaret ederek, cemaate tavsiyelerde bulunuyorlar..
Her gün, yirmi dört saat , medyada salgın konusunda yayınlar yapılırken, yatsı namazlarına doğru, borsa endeksleri gibi "vaka" sayıları açıklanırken, müezzinlerin minareleri "nasihat "kürsüsü olarak kullanmaları , ibadetin uhrevi manasına ne kadar uygun- tartışmalı..
Arapça , namaza çağrı yapıp, ardından da Türkçe olarak - herkesçe bilinen nasihatleri , -ezanın mana alemine- ortak etmek, ibadet kültürüne de aykırı bir durum..
Diyanet, kendini, fetva makamı olarak görüyor, ama böyle bir görevi yok,..
Siyasete kolaylık sağlayabilecek beyanlar ve de ibadet kültürünü ifsat edebilecek uygulamaların , Diyanet kaynaklı olması, meşruiyet ve uygunluk sağlamada, "sahihlik" sağlamaz..
Salgın ile mücadelede, ilgili ve yetkililer canla başla mücadele ediyor, "ezan-ı Muhammedi- dışında, müezzinlerden "nasihatçi" olarak yararlanmak üzerinde tekrar düşünmek gerekiyor...


Özlem Genç


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.