booked.net
 
 

 

Damat

 Anayasa Mahkemesi ve Milli Hukuk - 02/10/2020





Metin Demircı
E-Posta
Bahçeli son olarak Anayasa mahkemesinin bir nevi ilgasını ve Divan-ı Ali adı altında Cumhurbaşkanlığı rejimine göre , yeniden yapılandırılmasını öneriyor..
Neden olarak da, AYM'nin sancılı ve sakat (her ne demekse!!) kararlar verdiğini ileri sürüyor...
Verilen kararlarla; ,"hak ihlalleri" adı altında, milli haklarda ve adalet duygusunda telafisi imkansız zararlar doğduğunu iddia ediyor.
Bahçeli, Anayasa Mahkemesi eleştirisinde , sadece , mahkemenin yapısına, yargılama usulüne değil, esas olarak "hak ve hukuk" anlayışına karşı çıkıyor..
Evrensel bir "norm" meselesi olan "hak" kavramına yerli ve milli bir anlayış ile yaklaşmaya çalışıyor. , ..
Bahçelinin tezi karşılık bulursa , uluslararası "hak temelli" sözleşmelerin herhangi bir ölçü norm olarak nazara alınması söz konusu olmayacak..
"Milli hak " kavramının, hangi ölçülere göre temel norm haline geleceği, uygulamada ortaya çıkacak gibi..
Cumhur ittifakının hak ve nesafet anlayışı ölçü alınacaksa , "siyasi mülahazalar" kadar, Külliye'nin kurnaz hukukçularının "her şeyi kendine yontan" yaklaşımlarının doğuracağı riskiler iyi hesaplanmalı.. "Tek kişilik yürütme" rejimi gibi, temel hak ve özgürlükler konusunda da , dünya "haklar tarihinde" emsali görülmemiş -"icatlar" söz konusu olabilir.
Hak konusunda "siyaset" ölçü olacaksa, değişkenlik faktörü de nazara alınmalı.
Bahçeli , dört bakan ile ilgili yolsuzluk şaibelerinin, mecliste soruşturulup, Anayasa Mahkemesi huzurunda, "Yüce Divan " olarak, iddianame haline getirilmesinin , Akp oyları ile reddedilmesine şiddetle itiraz etmiş ve 6 Ocak 2015 tarihli gurup toplantısında; "bakanların korunması ile milli vicdan iğfal edilmiştir, iktidarın varlığı milli güvenlik sorunudur" söyleminde bulunmuştu.
O günlerde, Anayasa Mahkemesini milli vicdanın tecelli edeceği bir adalet mekanizması olarak gören Bahçeli bugün, aynı mahkemenin "Adalet" duygusuna telafisi imkansız zararlar verdiğini söyleyebilmektedir.
Değişen mahkeme içtihatları mıdır, yoksa siyasetin tatlı meltemleri midir .. bilinmez.
Ama, hangi yargı merciinden olursa olsun, "siyasetten kerteriz" alan bir yargı ve hukuk sisteminin , hangi adaleti dağıtacağı, cevabı bugünden belli bir sorudur..!!


Metin Demircı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.