booked.net
 
 

 

Damat

 Anayasa Mahkemesinin yeni kompozisyonu..!! - 09/02/2021





Levent Korucu
E-Posta
Yargıtay üyeliği bay pas edilerek atanan yeni üye yemin ederek göreve başladı.
Yemin metnine göre, üye; " Anayasanın dayandığı temel ilkelere uygun hukuk anlayışı içinde sadece vicdanın emrine uyarak yerine getireceğine namus, şeref üzerine" and içiyor..
Yemin metnine sadık kalacağı tabiidir, ama, Anayasa uzmanlarına göre, üyeliğe atanma sürecinde, Yargıtay safhasında "Anayasaya karşı bir hile/hülle şüphesi bulunmaktadır..
Anayasa Mahkemesi kariyerine tartışmalı bir tasarrufla başlaması , kendisi için bir nakise olsa bile, süreç içinde, Anayasaya ve yeminine uygun tasarrufları ile, atama tasarrufunu Anayasal bakımından "şüpheli" halden çıkararak, "meşruiyet" sınırlarına çekebilir..
Anayasa mahkemesi üyeleri, kuruluş kanuna göre çekimser oy kullanamıyor, kararlar salt çoğunlukla alınıyor ve eşitlik halinde Başkanın bulunduğu tarafın oyu geçerli oluyor..
Bu nedenle, her bir üyenin oyu Anayasal düzen bakımından hayati bir önem kazanıyor..
Son önemli örnek olarak ; Akp'nin, " laiklik karşıtı faaliyetlerin odağı olması iddiası/gerekçesi ile açılan kapatma davasında, nitelikli çoğunluk gerektiren oylamada, Başkanın tek oyu ile ,kapatma müeyyidesi yerine, Hazne yardımından mahrum edilmesine karar verilmişti.
Anayasa Mahkemesi, hem görev alanı içindeki anayasal denetim yetkisine ve hem de Yüce divan sıfatı ile , devletin en üst organlarını yargılama yetkisine sahip..
Özetle, her üyenin Anayasal düzen ile ilgili hassasiyeti önem kazanıyor..
Son dönemlerde, Anayasa Mahkemesi kararları, -hem Anayasanın ilgili maddesi hem de mahkemenin kuruluş ve yargılama usulü kanununa göre kesin olmasına ve bütün ilgili makamları ve de gerçek ve tüzel kişileri bağlaması gereğine rağmen- ciddiye alınmıyor.
Yargıtay kıdemindeki tereddütlü sürece rağmen, Cumhurbaşkanının kefaleti ve atanan yeni üyenin, Mahkeme kararlarına gerekli ağırlığı kazandırabileceği ümidi, haklı bir beklentiye denk düşüyor....
Aksi vukuunda, mahkemenin her kararı, gerek "toplantı yeter sayısı" gerekse , "karar yetersayısı" bakımından önemli tartışmalara ve Anayasal ihtilaflara yol açma potansiyeli taşıyor..


Levent Korucu


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.