booked.net
 
 

 

Damat

 Merkez Bankası enflasyon tahminini "bulutlara doğru" revize etti..!! - 28/10/2021





Abdullah Serin
E-Posta
Merkez Bankası Başkanı, 2021 sonu Enflasyon tahminini %14.1'den %18.4'e çıkardı, finans jargonunda buna yukarı yönlü güncelleme deniyor, fiyakalı bir laf etmiş gibi görünüyor ama işin gerçeği; tipik bir laf salatası..!!
Son çeyrek, Enflasyon Raporu Bilgilendirmesinde , 4.3 puan yanılmak , her babayiğide nasip olmaz..
Kendi kanuna göre, esas görevi ; fiyat istikrarını sağlamak olan MB , son zamanlarda, kurlar yalama olup sürekli gele atınca, enflasyon ve cari açık üzerinden yeni bir görev tanımlaması arkasında icra-i sanat eyliyor..!!
Bahane cephaneliği her daim dolu yandaşlar hemen rüzgara karşı teşerşür yapar gibi, "dünyada enflasyon yükseliyor, mecburen enflasyon ithal ediyoruz" demeye başladılar..
Normal yönetim anlayışında , enflasyon beklentisi artınca, Merkez Bankaları, parasal sıkılaştırma tedbirlerini gündeme alıyorlar, salgın nedeni ile her türlü sübvansiyon gözden geçiriliyor ve ters yönde bir tedbirler takvimi çalışmaya başlıyor..
Bizim muhteremler, " faiz enflasyonu tetikler" imkansız tezini ispatlamak için nafile çabaları sürdürüyorlar.
Ticari kredi faiz oranlarında hayal edilen düşüşün, sabit sermaye yatırımlarını destekleyeceği öngörülüyor,
İşsizlik TÜİK ölçülerinde bile uçuk seviyelerde, Başkan, tarım dışı istihdamın öncelikle sanayi sektörünün katkısı ile toparlanmaya başladığını iddia ediyor.. hizmet sektörünün "sınırlı" katkısına vurgu yapıp , işsizliğin, nedense - 2021 ilk çeyreğinde- salgın öncesi düzeylerde olduğunu söyleyebiliyor, ( hem sınırlı katkı hem de 2021 ilk çeyreği, vurgusu anlaşılamıyor..) , son çeyrekte , enflasyon gerçekleşmesinde -an itibarı ile yanılması- dünya rekoru olmuşken, hala 2021 ilk çeyrek işsizliğinden kerteriz alıyor..
Faiz'de istikrar yok, beklentiler karışık, sayısal loto düzeyinde tahminler gibi, kurlar, neredeyse , yoğun bakımda suni teneffüse bağlı hastanın monitör grafiklerini andırıyor,, her an "dama" diyebilir..
Bugün de , enflasyon beklentisi, iki ay sonrası için 4.3 puan yukarıya çekildi, yıl sonunda , tekrar yukarı yönlü revize edilmemesi , dünyadaki yükselen enerji fiyatları da nazara alınınca mucizelere bağlı, ( en son dostumuz Putin, Gazprom sözleşmeleri bakımından, Avrupa yer altı depolama tesislerinde gaz rezervlerinin son beş yılın ortalamasından çok daha düşük seviyede olduğunu ve fiyatların bin metreküpte 1000 doların üstünde seyretmeye devam ettiğini açıkladı..)
Sonuç olarak, TÜİK , bütün verileri tartışmalı bir kurum olarak inanılırlığını zedeledi, MB 'da kullandığı veri setleri ile, belirsizlik üretmede hızla zemin kaybediyor..
Bereket Cumhurbaşkanı , Avrupa'da rafların boş olduğundan ve insanların neredeyse demirleri kemirecek bir yokluk içinde olduğundan haberdar ediyor da millet, millet bahçelerinin açılışlarında biraz teselli buluyor.!!



Abdullah Serin


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.