booked.net
 
 

 

Damat

 Bakkal dan Markete 70 lerden 2020 lere - 12/12/2021





Emre Gülener
E-Posta
Değerli okurlar;
Benim yaşımda olanlar, yani bugün 50 yaş ve üzeri olanlar hatırlarlar, 70 lerde yağ, şeker, tuz, un, süt kuyrukları vardı. Tüpgaz kuyrukları vardı. Bakkallar ürünleri saklar, stoklar, satmazlardı. Fuel oil sıkıntısı vardı. Evlerde kaloriferler yanmazdı. Kaloriferli evlere soba kurmuştuk. Gaz yağı stoklanırdı. Evlerdeki, banyo termosifonlarında gaz yağı kullanılırdı ve yoktu. Benzin istasyonları önünde, araçlar, sabahtan kuyruğa girer, uzun süren , kuyruklar oluşurdu. Fiyatlar her gün artardı. Gazeteler, Zam Zam, diye başlıklar atarlardı. Bunların hepsini yaşadık. Sanki o günlere geri döndük.
Bakkallar, o günlerin en büyük gıda ve temizlik malzemesi, ana perakende satıcılarıydılar. Zincir Marketler, o zamanlar yoktu. Bazı marketleşme , markalaşma çalışmaları , yeni yeni başlamıştı. fakat bugünkü boyutta değillerdi. ( Ankara pazarı, Gima, orko, Belediye tanzim satış marketleri gibi) Arzın %90'ı nı Bakkallar ve semt pazarları üzerinden yürümekteydi. Stokçuluk, o günlerinde, bir numaralı gündem konusuydu.
Bugünlerde de, benzer sorunları, tam 40 yıl sonra, yeniden yaşamaya başladık. Süt, yağ, peynir, şeker, un, gibi, temel gıda maddelerinde, sigarada, alkol ürünlerinde, hatta, bazı markalı su firmalarının Ürünlerinde, kısıtlama ile satış yapıldığı, Bugünlerde, tüm ulusal gazetelerin, baş sayfalarında, haber olarak yazılıyor. Market çalışanları da bunları doğruluyor. Market Yöneticileri, tüketiciye, müşteriye, kişi başına, belli sınırlı sayıda, temel gıda ürünlerinin, satılması konusunda, talimat vermişler. Hem ürün yok az geliyor, hem de fiyatları sürekli yükseliyor.
Tüketiciyi koruma derneği Başkanı , halkı uyardı ." GİB ,Ticaret Bakanlığı, kolluk kuvvetleri, zabıta birimlerine, stokçuluk ile ilgili ürün satmamak, adet kısıtlaması yapmak ile ilgili, şikayette bulunabilirsiniz " açıklamasını yaptı.
Bakkallardan marketlere, süper mega marketlere geçtik 81 ilde, her Mahalle de, son hızla, hiç bir önlem alınmadan, yasal düzenlenme yapılmadan, rekabet kuralları, çalışma saatleri, göz ardı edilerek , binlerce şubesi olan, zincir marketlere müsade edildi. Küçük esnaflar, bakkallar, pazarcılar , birçoğu iflas ettiler. Fiyatlar her gün yükseliyor. Hiper Enflasyona doğru gittiğimizi, yabancı yayın kuruluşları haber yapıyor.
Şimdide, zincir marketlerin, stokçuluk yapmalarından , fiyatları yükselecek olan ürünleri, halka satmamalarından, şikayet ediliyor. Ceza ve yaptırım uygulanacağı açıklanıyor.
Peki tüm bunlar yaşanırken vatandaş ne olacak? Dar gelirli ne olacak? Emekli ne olacak? Asgari ücretle çalışan ne olacak?
Saygılarımla.


Emre Gülener


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.