booked.net
 
 

 

Damat

 "Temcit pilavı, kısık ateşte demlenmeye başladı." - 07/02/2022





Hasan Kalyoncu
E-Posta
Bayram değil seyran değil, TBMM başkanı ve Cumhur koalisyonu "eş başkanı" cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda hüküm cümleleri kurmaya başladılar..
Meclis başkanı, kuvvetler ayrılığını ihlal ve yargı üzerinde baskı kurma potansiyeline rağmen, adaylık konusunda tartışılacak bir durum olmadığı beyanında bulundu.
İttifakın kendi küçük etkisi büyük ortağı, "bulanık suda balık avlama" metaforu üzerinden, "aday bellidir, zorlamayın, gerekirse, üç defa arka arkaya seçilecek bir anayasa değişikliği konusunu da gündeme getirir ve hallederiz" dedi..
Tartışmalar, "mevcut cumhurbaşkanı üçüncü defa aday olabilecek mi" noktasında yoğunlaşmaya başladı....
Mevcut anayasa ile ilgili son değişiklikler, hatırlanacağı üzere gargaraya getirilmiş- oylama mühürsüz posta zarfları içine konan aşk mektubu değerinde oy pusulaları ile takviye edilmiş, ve gerekli, geçici düzenlemeler yapılmamış, "istim arkadan gelecek" anlayışı ile , "Üsküdar'a geçen bir at " yükü olarak anayasal düzenimize intikal ettirilmişti!!...
Zaman geçti, yumurta kapıya geldi, seçimler yaklaşıyor;
Bu dönemi sonunda , mevcut Cumhurbaşkanının yeniden aday olmasının ancak, AY m. 116- gereği ve sadece meclisin seçimleri yenilemesi ile mümkün olabileceği hususunda doktrinde güçlü bir ittifak bulunuyor..
Cumhur ittifakı ve destekçisi bir gurup da , anayasa değişiklikleri sonucu "yeni bir anayasanın" devrede olduğu ve adaylık sayısının yeniden başlaması gerektiğini ileri sürüyorlar..
Meclisin erken seçim kararı alabilmesi için, karar yeter sayısı; TBMM üye sayısının 3/5'i olan 360 ve cumhur ittifakı bu çoğunluğa sahip değil..
Meclis seçim kararı almadan 2023 Haziranında normal zamanda " ey millet buyrun seçime "demek adaylık tartışmalarını ortadan kaldırmaz..
Hükümet sisteminin değişmiş olmasının süre kaydını değiştirip değiştirmeyeceği tartışması "alevlerle bezeli bir meyve tabağı gibi" ortada..!!
Anayasa, bir çok değişikliğe uğramış olmasına rağmen , 1982 Anayasası olarak , kale kapısı gibi ortada duruyor..
Yeni bir anayasa değil , 1982 Anayasasında değişiklik söz konusu..
Anayasa değişikliklerindeki maddeler arası "eski ve yeni ayırımı" yapılmamış bulunduğundan, yeniden adaylık, konusuna "rufailer" karışacak gibi..
Cumhurbaşkanı meclisi fesh edip seçimleri yenileme kararı alması halinde de aynı sorun ortaya çıkıyor. İki defa mı yoksa üç olur mu.. bir anayasada , en yüksek icra makamı seçiminde neredeyse "papatya falı" açacak boşluklar bulunması ne hazin... !!
Meclis başkanı, konu ile ilgili bir "erenler mütalaası" hazırladıklarını ve kısa zamanda açıklayacaklarını söylüyor..
Yargı konusu olabilecek bir konuda meclisin mütalaası ne kadar geçerli,
Konu yargıya intikal ederse, yasama organı "biz onu öyle demek istemedik, niyetimiz buydu, meramımızı tam anlatamamışız " mı diyecek..!!
İttifak ortağı da ;- üç dönem üst üste başkanlık- olarak yeni bir değişiklikten bahsediyor, "ömür boyu başkanlık" önerirse de sürpriz olmaz..
Bu pilav daha çok su kaldıracak gibi...!!!








Hasan Kalyoncu


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.