booked.net
 
 

 

Damat

 Yargı da "Ahilik kültürü" ve "Lonca" dönemi... - 10/05/2022





Kamil Çebi
E-Posta
Cumhurbaşkanı ; Danıştay kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada , yargıyı ahilik kültürüne uygun , çırak, kalfa , usta ilişkisi üzerinden yeniden düzenleyecekleri müjdesi verdi..!!
Bu cümleden olarak yakın zamanda , -her yargıç ve savcı yanına birer yardımcı "çırak"- atanacağını müjdesine ekledi..
Akp tarzı yürütmede , bakanlar yanına, teşkilattan birer yardımcı atanarak, bir nevi, "kontrol mekanizması kuruldu,,
Şimdi de, yargıda, sayısı unutulmuş reform paketlerinin arkasından , bu kere de , geriye doğru bir müesseseleşme ihyası planlanıyor..
Osmanlı da 1500'lerde , ahilik geleneği nazara alınarak, mesleki formasyon da -çırak- kalfa- usta sürecini tasarlayan, Lonca müessesesi, -21 yy'da yargı erkinde - ihya edilmeye çalışılıyor..
Yargı'da Lonca geleneğini hedefleyen iktidar , yakın zaman önce ,cemaat görünümlü bir çeteye "yargı" fonksiyonunu adeta ihale etmiş , bu çete de , Cumhuriyetin bütün bileşenlerini topyekün imha teşebbüsüne girişmişti..
Zırhlı arabalar ile konforları garantiye alınan yargı mensubu görünümlü vampirler, cumhuriyetin kanını emip bitirdikten sonra , iktidar kanına tasallut edince , uyananlar , eksik ziyade binlerce yargı kadrolarını tasfiye edip , kendi partili elemanları ile kadrolaştılar....
Cumhurbaşkanı , kafalarındaki anayasa hazırlığından bahsederken, -darbecilerin milletin kulağına üflediği tanımlaması ile- 1982 Anayasasına göndermede bulunmuş..
Darbeciler , kime nasıl üflediler bilinmez ama , bahse konu Anayasa , kendi dönemleri de dahil- yapılan değişiklikler ile artık sadece "değişik" eklektik anayasamsı , bir metin.!!
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adlı, ancak "kaçak oylarla", Üsküdara kaçak geçen bir rejimin , gerekli kanunlarının henüz çıkarılmamış olması bir yana , hiç olmazsa , bu üflenti denen Anayasa ; %90 üzerinde bir "evet" oyu ile kabul edilmişti.
Lonca sisteminde , çırak usta ilişkisinde , ahilik geleneğinden gelen adetler geçerli,,
Önce usta yanında 3-5 yıl çıraklık yapılıyor, özel bir sınav ile kalfalığa terfi ediliyor, sonra da uygun bulunan kalfalar, "özel törenle" ustalığa geçiriliyor.. sadece ustalık belgesi olanlar "dükkan" açabiliyor.. çıraklar , referans olarak ustalarının adlarını kullanıyorlar..
Lonca sistemini , yargıya uygulanması bu sistem üzerinden olacak..
Her yere özel ölçülere dayalı mülakatı sokan anlayış, yargıç ve savcı konusunda da, ustalar tarafından, özel bir sınav ve tören mi öngörüyor?.!!
Dükkan açma ruhsatı gibi -yargıçlık savcılık yapma ruhsatı" mı verilecek, ..!!
"Nas" ile boyut değiştiren süreç , "yargı loncaları" ile el yükseltiyor....





Kamil Çebi


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.