booked.net
 
 

 

Damat

 "Posta oturmak için su gibi aziz olacaksın." - 09/08/2022





Alican Bilgili
E-Posta
Cumhurbaşkanı'nın Cem evi ziyareti bazı tartışmalara yol açtı..
Ziyaret nedeni ile cem evi düzeninin değiştirilmesi yadırgandı. Hz. Ali ve Atatürk resimlerinin kaldırılarak, Cumhurbaşkanı'nın arkasına başka görsellerin yerleştirilmesi, Cem Evi'nin mehabetine uygun olmadığı ve saygıda kusur olarak değerlendiriliyor..
Cumhurbaşkanı'nın, sıradan resmi gezilerinde ve de ziyaretlerde , hazırundan göze batar farklılıkta koltuklara oturması normal karşılanıyor, (altın varaklı taht misali olanlar dahi var!!..)
Ama Cem evi gibi adabı ve ritüelleri katı kurallar ile belirlenmiş bir ibadeti alanını ziyarette, Cumhurbaşkanlığı protokolünün uygulanması en hafif tabiri ile uygunsuz...!!
Cem evlerindeki Cem'de; devlet erkanının posta oturtulması her zaman tartışmalı bir konu sayılıyor..
Alevi inancında, uluların oturduğu yer sıradan bir post olarak kabul edilmiyor, daha ötede bir manası var, hak minderi, hak döşeği olarak kabul ediliyor..
Bu yerlerde, herhangi bir protokol geçerli değil.
İnancın temeline göre, Hak minderine oturmak için Hüseyni bir ruh taşımak gerekiyor ve oturanın mutlaka o nurdan nasibini almış olması şart kılınıyor..
Hüseyni ruh, inancın temel özellikleri ile doğrudan bağlantılı, kayıtsız şartsız müktesebatı olanlar ancak minderi postu temsil edebiliyor..
Cumhurbaşkanı veya nüanslı bir inancın müntesibi olan herhangi kişi nezaketen de olsa o makamda misafir edilemiyor..
Sonuç olarak, Cumhurbaşkanının , kendi imanında farklılaşmış olduğu Cem evi ziyareti doğru bir yaklaşımdır..
Cem evlerinin, müntesiplerince var olduğu iddia edilen sorunlarına çözüm bulmak adına yararlı bir başlangıç da kabul edilebilir.
Ama cumhurbaşkanlığı protokolünü Cem evi düzenine dayatır bir görüntü içinde olmak ziyaretin manasına zarar verme potansiyeli taşır..
Cami düzeninde yüksek dokunulmazlıkta hassasiyetleri olanların, Cem evi düzenine asgari saygı konusunda da, özenli olma zorunluluğu vardır..


Alican Bilgili


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.