booked.net
 
 

 

Damat

 Çankaya sofraları Külliye Sofraları.. - 19/08/2015





Gülbahar Genç
E-Posta
Atatürk, hayatı cephede geçmiş bir asker olduğu için, ( yan gelip yatanlardan ...) ancak akşam vakitlerinde kendine zaman ayırmak imkanı bulduğundan, dostlarıyla veya daha sonraki dönemlerde devlet ricali ile ve davetlilerle ,sofralarını paylaşmak itiyadında olduğu bilinir..Çankaya ve diğer sofralar (Florya ..) hakkında , din tüccarı olan zevat, içki içilen mekanlar olarak bahsetmeyi tercih ederler.... Haddi zatında, fikir alış verişi yapılan feyizli bir sofradır ve kara tahta, sofranın karşısından hiç eksik olmaz, dönemin tanıklarının hatıratında bir nevi ders ve tedris yeri olduğu anlatılır.. Basit ve detaya ilişkin bir örnek olarak bir akşam yemeğinde, Larousse kaynaklarında, "Türkler siyasi mücrimlerini kazıklar" diye bir ifadenin mevcudiyetinin farkına varılması üzerine, düzeltilmesi için, temasa geçilmiş ve ilgili ifade Larousse dan kaldırılmıştır..
Beştepe Külliyesi olarak adlandırılan mekanda da benzer yemekler düzenlendiği ve ağırlıklı olarak, öğlen vakitlerinin tercih edildiği basına yansıyor.
Akşam yemeklerinde; ola ki, bir değerli konuk, şerbet dışında bir içecek talep ederek, ahengi bozabilir, endişesi var mıdır bilinmez. Ama sofra adabı önemlidir.. Külliye'nin de kendi geleneğini oluşturmasında ve bereketli sofralar kurmasında fayda vardır.


Gülbahar Genç


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.