booked.net
 
 

 

Damat

  Savaş hukuku ve terörün ahlaksızlığı - 20/08/2015





Hüdai Gezgin
E-Posta
Savaş ve silahlı çatışmalar insanlık tarihi kadar eski... Savaş hukuku, savaş süreçlerini asgari ölçüde de olsa, insani hassasiyetlerle bağdaştırma amacı güder. Kendi içinde açık bir çelişkiyi barındırır gibi görünse de, savaş halinde bile insancıl hukukun asgari gereklerinin göz önüne alınması zorunluluğu vardır.

Savaş hukukunun kaynağında ahlaki ve dini akideler bulunmaktadır. İyilik ve kötülük kavramları arasında yön bulmaya çalışan savaş hukuku sonuçta uluslararası sözleşmeler ile asgari kuralları belirlemiştir.

Türkiye uzun zamandır terör tehditi altında ciddi kayıplar vermektedir. Terör örgütü tarafından kural tanımayan ölçüsüz şiddet uygulamasının son örneği, Siirt'te yola kurulan tuzak ve bu tuzaktaki patlama sonucu hayatlarını kaybeden askerlerdir.

Terör örgütü hiçbir ahlaki kaygı gütmeden, güvenlik güçlerine ve hatta kundaktaki bebeklere saldırarak, kaba bir tedhiş politikası sürdürmektedir.

Terörle mücadele, özellikle ülkemiz için hayati önem arzetmekte ve giderek toplumsal güvenliğimiz üzerindeki tehditlerini arttırmaktadır.

Ülke, seçimin tekrar edilmesi sürecinde, olağanüstü şiddet koşulları altında olup, özellikle bazı bölgelerinde hukuk düzeni fiilen askıya alınmış durumdadır.

Kamu düzeni ve insan hakları hukuku arasındaki hassas dengenin kurulması sorunu, gündemi işgal etmekterdir.
AİHS m.15 ile tarif edilen, "Ulusun varlığını tehdit eden genel bir tehlike" nin ve Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi m.4 ile tanımlanan, "Ulusun yaşamını tehdit eden olağanüstü bir durum"un şartları, gün be gün oluşmaktadır.

İhmal edilmiş görevlerin ve kaba bir fantazi olduğu açığa çıkan hayali çözüm süreçlerinin kurbanı olarak, Musalla taşında yatan, feda edilmiş vatan evlatlarının karşısında, kılınan mahçup cenaze namazlarından öte, yapılması gerekenler vardır.


Hüdai Gezgin


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.