booked.net
 
 

 

Damat

 Hendek Meselesi - 03/12/2015





Merdan Canfeda
E-Posta
PKK ve türevleri bölgede bazı yerlerde hendek kazarak kamu düzenini bloke etmeye çalışıyor. Silvan/Sur bölgelerindeki son örneklerde olduğu gibi, mahalle sakinlerinin evlerine siper/mevzi olarak el konuluyor, mahalleyi terkedemeyen sakinler ise çatışmalarda canlı kalkan olarak kullanılıyor ve güvenlik güçlerinin hareket imkanını kısıtlıyor.

Saddam, I. Körfez savaşında yabancıları askeri bölgelerde konuşlandırarak, koalisyon güçleri tarafından yapılacak hücumları karşılamak istemiş; fakat sonradan, muhtemelen ahlaki nedenlerle, vazgeçmişti...

Hendek kazarak savunma yapmanın tarihteki ilk örneği, Medine'de müslümanlar tarafından yapılmış olanlardır.

Hendek savaşı olarak kayıtlara geçen bu muharebelerde, kadınlar ve çocuklar zarar görmemeleri için civardaki bazı kulelere yerleştirilmişlerdi.

19. Yüzyıl, barikat savaşları bakımından önemli örneklerin yaşandığı bir zaman dilimidir. Önceleri ideolojik temelli ayaklanma pratikleri bakımından bir potansiyel taşıdığı düşünülmüş, fakat zaman içinde, vazgeçilmiştir. Esas mesele, manevi boyutu, toplumsal desteği -eksik olan salt maddi mücadelenin, sonuç almakta yetersiz olacağının anlaşılmış olması ve "kalkışma" kuramcıları tarafından, yenilgiye mahkum olarak nitelenip reddedilmesidir.

Yabancı güçlerin kuşatmasına karşı direniş ile başlayan (Prusya askeri kuşatması) ve zaman içinde ideolojik bir toplumsal hareket haline dönüşen Paris Komünü de, ideolojik bakımdan da farklı bileşenleri aynı hedefte buluşturmayı başarmış olmasına rağmen, merkezi hükümet güçleri karşısında tutunamamıştır (Her biri farklı angajmanlarda, farklı tellerden çalan, silahlı ve sivil unsurların durumu bakımından,"Paris Komünü" önemli dersler içeriyor).

Suriye kuzeyindeki kargaşadan beslenen muğlak ve ilkel yapılanmalar ile Türkiye sınırları içinde sanal bağlantılar tasavvur ederek girişilen bu tarz etik dışı müzcadele yöntemlerinin ne bölge halkı bakımından ne bölge dışındaki ahali bakımından yeteri ölçüde moral desteği bulunmamaktadır.

Bölge dışı unsurlarla işbirliği yaparak ve Türkiye sınırlarını bozarak, hayali kantonlar inşa etme macerasının nihai maliyeti, hesaplanamayacak kadar ağır olabilir...
Yol yakınken vazgeçmek zamanıdır...

.












































Merdan Canfeda


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.