booked.net
 
 

 

Damat

 Asker ve Güneydoğu - 19/01/2016





Hümeyra Kaytancı
E-Posta
Yalıtılmış demokratların da canhıraş desteği ile askerin ülke içi güvenlik amaçlı müdahalesinde insiyatif ve yasal dayanak sağlayan düzenlemeler ortadan kaldırıldı.

Emasya Protokolü ile bölgeye has acil müdahale imkanları, Valilerin insaf ve insiyatifine terkedildi. İç Hizmet Kanunu m.35'ta, darbeye kılıf hazırlıyor vaveylasıyla ılga edildi.

Dünyanın en kanlı ve uluslararası istihbarat ilişkileri en yoğun terör örgütü ile başlatılan "iyi niyetli, saklı" müzakereler iktidar tarafından akil olarak takdir edilen, çoğu hakikaten değerli kişilerin samimi çabalarına rağmen, terör mantığı hükmünü icra etmeye devam etti, bugünlere gelindi.

Zorunluluk nedeniyle, İç Hizmet Kanunu ilgili maddesine rağmen, asker ülke içi çatışmalı sahaya sürüldü.

Değiştirilen m 35'in yeni halinde, silahlı kuvvetlerin umumi vazifeleri "yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak.." olarak tanımlanmasına rağmen, ortaya çıkan acil iç güvenlik sorunu nedeniyle, asker, sınır içinde ayaklanmış T.C kimliği taşıyan silahlı teröristlere karşı, meskun mahallerde temizlik operasyonları yapıyor.

Jandarma ve emniyet güçleri ile birlikte, son derece zor şartlarda ve sivil halkı da koruyup kollayarak, tamamen yabancısı oldukları bir tedhiş konseptine karşı mücadele ediyor, şehit oluyor, yaralanıyor.

Ergenekon kumpası ile komuta kademeleri önemli ölçüde zayiat veren, moral motivasyonu tahrip edilen asker, bu kere de, tamamen yasal dayanaksız olarak iç güvenlik'te kullanılıyor.

Bölgeyi terk edemeyen veya etmesine izin verilmeyen halk ile içiçe geçmiş terörist unsurlara karşı verilen mücadele ,bir çok temel hak ihlali potansiyeli/riski ile birlikte yürütülmek zorunda.

Uluslararası Ceza Mahkemesi yargılama konusu suçlar arasında bulunan, insanlığa karşı suçlar ve saldırı suçları, muğlak tanımlamaları dikkate alındığında, özellikle bu tip çok veçheli operasyonlar yapanlar bakımından riskli alanlar yaratıyor.

UCM, ulusal hukuktan kaynaklanan hiçbir dokunulmazlık kuralı ile kendini bağlı saymamakta.

Şehirlerin ve bazı yerleşim alanlarının fiziki alanlarının değiştirilmesinin gündeme alındığı düşünülecek olursa, uzun süreli bir mücadele söz konusu olabillir...

Uluslararası platformlarda şikayet konusu olabilecek sivil hak ihlalleri bakımından; askerin, iç güvenlik ile ilgili "vazife" tarifinin yenilenmesi zorunluluğu var.


Hümeyra Kaytancı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.