booked.net
 
 

 

Damat

 Meslek dayanaışması - 26/02/2016





Ruhsar Gönüldaş
E-Posta
Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni ve Ankara temsilcisinin yargılanması sürecinde hak ihlalleri tespiti yapan Anayasa mahkemesi,(yaklaşık 90 gün sonunda) tutuksuz yargılanmanın önünü açtı.

Son zamanlarda, "tutuklu yargılanma esas, tutuksuz yargılanma istisna" olarak tecelli eden, yarrgılama süreçlerine tanık oluyoruz.

Askeri hizaya getirme projesinde yapılan düzenlemeler sonucu, Ceza Kanunu ve Ceza muhakemesi Kanunu'nun tatbikatında, hukuki kaygılardan başka her türlü neden sonuca ve sürece etkili oluyor. Şüpheli ve sanıkların kimlikleri uygulama tarifesinde rol oynuyor. Soruşturma, Kovuşturma safhalarında müdahalelerin sonuç aldığı, özel yetkili yargılama makamları bakımından da, adalet kaygısı dışındaki saiklerin uygulamada subjektif yargıları öne çıkardığı iddiaları yaygınlaşıyor.

Burada bir noktaya dikkat çekmek zorunluluğu var: Basın özgürlüğü çerçevesinde, işlerinin gereğini yapan gazetecileri, devlet sırlarını ifşa ve terör örgütüne bilerek yardım v.b suçlamalar nedeniyle, tutukluluk halinde ısrar eden mahkeme bakımından, AYM'nin, adil yargılanma hakkı ihlaline dair kararı, yargılamayı daha da rafine bir sürece zorluyor.

Yargılananların gazeteci olması, medyayı (uluslararası medya dahil) da yargılama sürecinin asli bir parçası haline getirmiş bulunuyor. Yargı, iç ve dış bir kamoyu basıncı altında bir içtihat üretmek zorunda. Bu nedenle de İfade özgürlüğü, basının fonksiyonu, ve bilgi alma hakları gibi demokratik bir düzenin vazgeçilmez, zorunlu unsurları ile Devlet Güvenliğini tehlikeye sokan terör örgütüne yardım iddiaları arasındaki kritik denge hattında üretilecek hukuk, daha da önem kazanıyor.

Hukuk ve siyaset tarihimizde yarattığı tahribatları halen devam etmekte olan "Ergenekon" hukuk katliamları sürecinde, yargılananlar, yalnız ve sahipsiz kaldılar. Yıllarca tutuklu kaldılar; içerde ve dışarda, istisnalar/kurbanlar dışında "ilkel derecede özensiz yazılmış, polisiye senaryoya dayalı çekilen bir filmi izler gibi- herkes seyretti.

Genelkurmay Başkanları, ordu komutanları, beyanları ve tutumları ile, silah arkadaşlarını boğazlayan bıçaklara biley taşı oldular. Bu defa öyle değil, Gazetecilerin davasında,
Medya, meslek dayanışmasını öne çıkararak davayı sahiplendi. Yargı kamuoyunun tarassutu altında hakikati bulmaya çalışacak. Kamuoyunun, özellikle bu davaya münhasır bilgi alma hakkı etkili olacak.

En önemlisi de toplum, yargılama süreçlerindeki farklılık üzerinden gözlem yapma imkanı bulacak!


Ruhsar Gönüldaş


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.