booked.net
 
 

 

Damat

 Referandum şakaya gelmez - 28/06/2016





Hülya Tarakçı
E-Posta
Brexit referandumundan çıkan sonuç birçok dengeyi etkiledi. Başkent ahalisi dahi sonuçla mutabık değil , bağımsız hareket etmenin yollarını aruyır. AB ile yola devam edip etmeme önemli bir karar, ekonomik, sosyal, siyasal ve hatta askeri sonuçları bakımından ciddi bir bilgilendirme olmadan. Evet-hayır pusulalarını sandığa atmakla iş bitmiyor.

Arkası var, sandıklar açılınca, bir anda hiç hesap edilmemiş durumlar ortaya çıkabiliyor. AB'den çıkalım derken, kendi birliğinizi dağıtma yönünde oy kullanmılş olabiliyorsunuz.

Halkoylaması; Halk'ın, temsili demokrasilerde - egemenliğin kullanılmasına katılımını sağlamak üzere, düzenlenmiş bir kurum olarak işlev görür.

AB gibi son derece karmaşık bir süreç hakkında bir atımlık referandum oyu ile karar vermenin maliyeti önümüzdeki günlerde iyice ortaya çıkacak, daha şimdiden, tornistan tartışmaları başladı.

İngiltere, Parlamenter rejiminin gücü ile övünen bir demokrasi geleneğine sahip, "sadece kadını/erkek yapamaz" sözleri bu gücü tanımlamak için kullanılıyor. Seçim malzemesi olarak gündeme gelmiş bir referandumun sonuçları hakkında nihai kararı da , Parlamento vermek zorunda.
Siyaset bilimi ve anayasacılar arasında da, halk oylaması ile demokrasi arasındaki ilişkinin mahiyeti tartışmalı.

Sadece oy vermek egemenliğin tam manasıyla kullanılması sayılamayacağı gibi, karmaşık süreçler hakkında halk oylamasına başvurmak, demokrasiyi idealize eder,ama her zaman ülke yararına sonuçlar vermeyebilir.
Demokrasi, ideal bir yönetim biçimidir, ama sonuçta, oy vermenin, hukuki,teknik ve siyasi sonuçları göz ardı edilemez. Bir oy atma ile sorumluluğun bittiği değil, sorumluluğun başladığı ve paylaşıldığı bir rejimdir.



Hülya Tarakçı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.