booked.net
 
 

 

Damat

 Adalet, "ulufe gibi dağıtılabilir" mi..!! - 31/05/2019





Ceyda Kazancı
E-Posta
Sayısı unutulmuş yargı paketlerinden bir tanesi daha "yargı reformu strateji belgesi" başlığı ile açıklandı..
Bu sefer, hem reform hem de strateji kavramları , belgeyi tanımlamakta kullanılmış,..
Sayılar arttıkça, ilgili kavramların tanıtımlarında da değişiklikler yapılarak "albeni" amaçlanıyor gibi....
Herşeyi 2023'e endeksli bir algı içinde programlamaya çalışanlar, yargı vizyonu bakımından da aynı tarihe atıfta bulunuyorlar..
Esas tuhaf olanı, "güven veren erişilebilir adalet sistemi"'nin 2023i vizyon kapsamı içine alınmış olması..
Mefhum-u muhalifinden, halen içinde bulunduğumuz ,adalet sisteminin,erişilebilir ve güven veren bir sistem olmadığı gerçeği ortaya çıkıyor..
Belgenin açıklanmasından bir gün önce , muhalif addeddilen bir gazeteci, çektiği cezasına ek olarak tekrar infaz için çağrıldı, ve cezasını tamamlamış olduğu için-, infaz koruma memurluğunda girdi çıktı işlemi yapılarak serbest bırakıldı, ama , bu basit formalite bile, , kendi isteği ile ve 10 günlük çağrı süresi dolmadan gelmiş olmasına rağmen- elleri kelepçenerek yapıldı..
Bu manzarada adalet arayanlar, ancak ,külliye perspektifinden bakarlarsa bulabilirler, adalet penceresinden bakınca , bu işlem, yargı karşısında, doğru yanlış ecrini hürriyetinden yoksun kalarak ödemiş bir muhalif kimliğe yapılan zulüm anlamındadır..
Her zorlama pakette ( gündem değiştirme amacı ağır basan) olduğu gibi içinde hafif tatlandırıcılar da var, zahiren hoş görünüyorlar, Hukuk fakültelerinin tedrisatının takviye edilmesi, merkezi sınavla mesleğe intisap, yeşil pasaport gibi..
Hakimlere coğrafi teminat gibi yeni bir cinlik de sos olarak katılmış, aynı coğrafya içinde, istenilen hakimin isternilen dosyaya nomine edilmesi veya tersi ihtimaller hala geçerli..
Hakimlere teminat meselesi, sınırları coğrafya ile çizilecek kadar basit bir mesele değil, Türkiye'nin gündeminde 1961 Anayasasından bu yana var , teminat; adı üstünde , temin etme demek, daha baştan teminatı fiziki sınırlar içine hapsedersen, teminat, teminat olmaktan çıkar, amacından uzaklaşır, coğrafi bir alanda uslu, uslu, suya sabuna dokunmadan, yargı görevi yapmak anlamına gelir ki , bu "hakim teminatı" demek değildir..
1961 Anayasasında bütün ülke kapsamında düzenlenmiş olan hakim teminatı'nın, coğrafi alanlara sıkıştırılması, ancak, yaşı tutmayan genç demokratları heyecanlandırabilir....
Trump, Yargı vizyon belgesi açıklandığı sıralarda.. son tweet'lerinden birinde, NASA çalışanı bir ABD vatandaşının, tahliyesi için cumhurbaşkanına teşekkür etmiş..
Tek kişilik hükümet sisteminde, "yargı bağımsızlığı" rüzgarına kapılanlar, sevinçlerinde fazla telaş yapıyorlar, yine "yetmez ama evet" benzeri bir kumpasa maruz kalabilirler...


Ceyda Kazancı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.